DES wint van laagvlieger Zaanstreek

26 nov

DES 1 heeft de uitwedstrijd in de nationale competitie tegen laagvlieger DC Zaanstreek ternauwernood weten te winnen. Het vertoonde spel was beter dan in voorgaande wedstrijden, maar doordat de Lunteranen op sommige borden vergaten te winnen, werd het toch nog onnodig spannend. 

Harmjan Lammers was zo’n speler. In uiterst kansrijke positie liep hij in een meerslagfinesse die direct verliezend was. Broer Arwin Lammers maakte echter al snel gelijk door zijn degelijke tegenstander met vaste hand imponerend van het bord te zetten. Na de eerste tijdnoodfase na vier uur spelen, waren er nog liefst 8 partijen bezig!

Invaller Evert van de Pol speelde te voorzichtig en werd langzaam in de vernieling gedrukt. Jaap van Hierden, Ronald van de Beek en plaatsvervangend teamcaptain Arjen Timmer konden deze acterstand niet ongedaan maken. Zij remiseerden tegen mindere tegenstanders waar gehoopt was op meer. René Alderliesten kreeg een opgelegde winstkans in de schoot geworpen, maar het lukte teleurstellend niet om de buit op het droge te krijgen.

De gelijkmaker kwam op naam van Erwin van Hierden. In de tijdnoodfase verwierf hij zich dermate veel voordeel dat de winst eenvoudig binnengehaald kon worden. Marcel Monteba remiseerde vervolgens tegen de kopvrouw van Zaanstreek, Doumesh. Nu waren bij een 9-9 tussenstand alle ogen gericht op invaller Henri van Hierden.

Hij was door de teamleider opvallend hoog aan bord vier gezet, maar maakte het vertouwen meer dan waar. Van Hierden, die zijn invalbeurt in het eerste team te danken had aan zijn uitmuntende prestaties in DES 2, verwierf vanuit klassiek spel een voordelig eindspel (twee schijven meer) dat winnend was. Zijn tegenstander verbruikte hierdoor zoveel tijd dat hij na 6 uur spelen onvoldoende zetten had gespeeld, met een reglementaire overwinning voor Lunteren tot gevolg.

Zo werd een invaller matchwinnaar, een jongensdroom nietwaar? 11-9 voor DES; het vertoonde spel was goed, er had wel wat meer verschil gemaakt mogen worden!