DES wint eerste competitieduel

28 sep

DES Lunteren is de competitie goed begonnen. In het eerste duel werd Constant Charlois overtuigend met 12-8 verslagen.

DES trad aan met de teruggekeerde kopman Henk Klarenbeek maar nog zonder de eveneens op het oude nest terugkerende Peter Hoogteijling. Hierdoor mocht Stijn Overeem zijn debuut maken het in Lunterse vlaggenschip. Het Voorthuizense toptalent heeft dit seizoen voor het eerst een basisplek in het tweede team en werd dus gelijk in het diepe gegooid. Dit pakte fantastisch uit. Overeem kroonde zich tot een van de matchwinners door de op papier sterkste Rotterdammer te verslaan. Een degelijke partij werd bekroond door een sterke afwikkeling naar dam die twee punten opleverde. DES heeft opnieuw een jeugdig talent in huis waaraan de club nog veel plezier kan beleven.

Overeem zette met zijn overwinning de gelijkmaker op het scorebord omdat kort daarvoor René Alderliesten in het stof beet. Hij probeerde met snel spel zijn tegenstander onder druk te zetten maar koos daardoor geen sterk plan en kreeg het deksel op de neus. Arjen Timmer zette DES weer op voorsprong door in een aanvallende partij Jaap Riesenkamp van het bord te drukken.

Constant kwam echter weer terug doordat Jahani won van Arwin Lammers. De jongste van de Lammers-broers was niet helemaal fit en kon niet de juiste verdediging vinden. Zijn broer Harmjan kon dan wel, en hield de hele partij gelijke tred met Balkaran. Remise was het logische resultaat.

Aldert van Eck, net op tijd terug van zijn huwelijksreis speelde ook remise, maar dat was gezien het spelbeeld minder logisch. De Lunterse teamleider zette een mooie potkowa strategie op het bord. Winst leek een kwestie van tijd, maar de juiste scherpte ontbrak waardoor de partij toch nog in remise eindigde.

Erwin van Hierden deed wel wat hij moest doen: winnen. Ondanks het ratingverschil met zijn tegenstander Tholel ging het niet gemakkelijk, maar in het late middenspel en onder druk van de klok toonde Van Hierden zich tot de betere. Broer Jaap hield de voorsprong vast door een gelijkwaardige remise tegen Qari.

Ronald van de Beek zag dat het goed was en bood zijn tegenstander remise aan. Een sterke partij had geleid tot kansen maar die waren wat verwaterd zodat Van de Beek met de voorsprong op het bord geen risico meer nam. Henk Klarenbeek wilde nog wel aten zien dat hij weer terug was. Na een partij waar ook zijn tegenstander de nodige kansen had gekregen,  stond er toch een voordelig eindspel voor de Lunteraan op het bord. In een eindspel waarin beide spelers niet de beste zetten speelde, bleek Klarenbeek toch het handigst en won.

Van Eck toonde zich na afloop een tevreden man. Ondanks wat foutjes hier en daar toch een goede overwinning die vertrouwen geeft voor de rest van het seizoen.