DES verliest van Schiedam

24 jan

Ook van Stigt Thans bleek een maatje te groot. De mannen van DES Lunteren speelde geen slechte wedstrijd, maar door het grote niveauverschil ontbraken kansen. Uiteindelijk werd het een forse 15-5 nederlaag.

René Alderliesten gaf Rob Clerc het initiatief in het centrum, iets wat je tegen deze topgrootmeester beter niet kunt doen. Het gevolg was een onweerstaanbare aanval richting damlijn en een snelle nederlaag.  Henk Klarenbeek koos tegen de andere topgrootmeester, de uit Wit Rusland afkomstige Gantwarg juist de aanval. Een principiële spannende partij leidde tot een mooie puntendeling.

Ook Erwin van Hierden koos voor een theoretische opening, die zijn tegenstander echter goed bestudeerd bleek te hebben. Een kleine finesse zorgde ervoor dat Van Hierden voordeel kreeg, maar het bleek te weinig om te kunnen winnen.

Arwin Lammers liet oud Nederlands kampioen Ron Heusdens in de aanval komen. Ook hier dat bleek niet het beste idee, een nederlaag was het resultaat. Daarna kwam er weer een remise op het scorebord. De andere Lammers, Harmjan, kwam na spel met een actieve randschijf onder druk te staan, maar maakte uiteindelijk nog relatief eenvoudig remise. Hetzelfde gold voor Stijn Overeem. De aanval van Peter vd Stap leek steeds sterker te worden, maar op het beslissende moment viel het allemaal mee en werd het makkelijk remise.

Drie wat onnodige nederlagen leidden tot de geflatteerde einduitslag. Ronald vd Beek bleef in een spannende onduidelijke partij lang op de been maar rekende net wat minder dan zijn tegenstander. Ook in de klassieke stand van Jaap van Hierden bleek niet veel aan de hand, maar ook hij ging de fout in toen de klok een woordje mee ging spelen. Arjen Timmer moest in een klassieke stand afwikkelen naar een moeizaam eindspel, wat na een onnauwkeurigheid feilloos tot winst werd gevoerd door Anton van Berkel. Aldert van Eck maakte er uiteindelijk 15-5 van door na een goede partij remise te spelen tegen de sterke Luteijn. Deze leek toen hij de aanval van Van Eck overnam wat voordeel te krijgen, maar een offertje neutraliseerde de stand en zorgde voor een gelijkwaardige puntendeling.