DES verliest van Hijken DTC

12 nov

Afscheid van Most loyal Player

De vijfde ronde in de Ereklasse stond voor DES Lunteren in het teken van het afscheid van Hermen Kroesbergen. Na 25 jaar dammen bij DES, waarvan vele jaren in het eerste vertrekt hij naar Afrika. Toevallig was zijn laatste wedstrijd tegen het team van zijn broer Michel, het Drentse Hijken. Helaas voor hem, en voor DES konden zijn teamgenoten zijn afscheid niet opfleuren met een overwinning. De wedstrijd ging kansloos verloren.

De lunteranen begonnen dramatisch. Rond vier uur stond het er maar liefst een 0-12 tussenstand op het scorebord. Arjen Timmer had een voordelige stand tegen grootmeester Domchev maar liet zich trucken. Hij haalde een eenvoudige combinatie uit, maar het bleek maar weer, grootmeesters trappen niet in simpele combinaties. Domchev had verder gekeken en besliste met een tegenactie meteen de partij. Het Nederlandse toptalent Roel Boomstra tekende voor de tweede overwinning. Jaap van Hierden speelde een Ghestem lange tijd goed tegen, maar moest toch het hoofd buiten. Harmjan Lammers wilde te veel in een gewaagde omsingeling. Zijn tegenstander Okken wist daar wel raad mee, en strafte de risico’s genadeloos af. De vader van Harmjan, Wim Lammers ging het al niet veel beter af. De invaller leek in een strategisch treffen lange tijd de stand onder controle te hebben, maar de jeugdige speler wist een winnende drie tegen drie op het bord te krijgen. René Alderliesten leed een nederlaag tegen Hans Jansen. Deze speelde zoals zo vaak een bizarre opening, maar bleek strategisch wel de beste. De volgende grootmeester aan Drentse zijde, meervoudig Nederland kampioen zorgde voor de 12-0. Hij kreeg hierbij wel veel medewerking van Marcel Monteba. De normaal op weinig foutjes te betrappen Veenendaler maakte in een volstrekt gelijkwaarde stand een blunder, en kwam er niet meer aan te pas.

Via Ronald van Beek kwam eindelijk het eerste puntje voor DES binnen. Hij speelde een spannende aanvalspartij tegen Henk Kalk. Hij had constant het betere van het spel, en wist via een damcombinatie voordeel te verkrijgen. Het bleek echter net niet voldoende voor de winst. Dit bleek de stand van Erwin van Hierden wel. Ook hij speelde een spannende partij, waarin lang onduidelijk was wie er beter stond. Uiteindelijk wist Erwin de combinatieve kansen die een ver opgeschoven stuk van De Vries hem bood te gebruiken om de winst af te dwingen.

Hermen Kroesbergen speelde in zijn (voorlopig) laatste partij degelijk en goed. Hij wist een goede remise te behalen tegen Nick Hoving, en zorgde voor het vierde Lunterse punt. Teamleider van Eck: Deze partij laat maar weer zien dat we Hermen gaan missen. Hij is al jaren een zeer degelijke kracht in het Lunterse eerste. Hoewel hij al lange tijd ver weg woont (nu in Oudenhoorn, daarvoor in Groningen) is het altijd Lunteren trouw gebleven. Zulke spelers zijn goud waard. We hebben Hermen daarom benoemd tot de Luntererse most loyal player. Ik vind het mooi dat Hermen samen met zijn vrouw zijn roeping en zijn hart volgt, en een deel van zijn leven wil investeren in mensen in Zambia  (hij gaat daar lesgeven aan de theologische Universiteit). Wij zullen hem echter wel missen.

Van Eck speelde zelf overigens tegen de broer van Hermen, Michiel Kroesbergen. De oud-speler van Lunteren zette een aanval op het bord, waar de Lunteraan geen goed antwoord op vond. Langzaam werd hij van het bord gedrukt. De eindstand werd hiermee 16-4. Doordat ook de concurrenten van DES nog geen punten hebben behaald, is de strijd tegen degradatie nog zeker niet beslist.