DES verliest ook in Limburg

1 okt

Ook in de tweede competitiewedstrijd heeft DES nog geen punten kunnen halen. Na de slechte start tegen damclub Fryslan bleken de Lunteranen ook in de tweede wedstrijd nog niet scherp genoeg. Tegen het vorig seizoen gepromoveerde De Vaste Zet uit Sittard werd met 12-8 verloren. Met nul punten uit de eerste twee belangrijke wedstrijden lijkt DES een zwaar seizoen tegemoet te gaan.

In Limburg zorgde Ronald van de Beek voor de goede start. Tegen de sterke Fransman Lognon behaalde hij een gelijkwaardige remise. Aldert van Eck verloor tegen de Afrikaan Adiathu. Ondanks dat deze te laat was, en halverwege de partij ook nog tijd nodig had voor zijn middaggebed, kon de Lunteraan het niet bolwerken. Zijn niet goed ontwikkelde lange vleugel werd met handige combinatieve dreigingen omgeblazen. Het Limburgse team is een vreemdelingenlegioen. Arjen Timmer speelde tegen de veelvuldig Belgisch kampioen Schalley gedegen naar een puntendeling. Pas bij de vierde partij die uit was, was een ´Nederlandse Limburger´ betrokken. Martijn van Gortel speelde remise tegen René Alderliesten. De Puttense debutant aan Lunterse zijde liet met zijn tweede goede puntendeling zien een aanwinst te zijn.

De tweede Afrikaan vergrootte de achterstand van DES. Hermen Kroesbergen kwam er in een strategisch treffen niet aan te pas en werd in de aanval overlopen. Daniel Merkus behaalde als enige DES-speler wel een goed resultaat tegen een Afrikaanse dammer. Tegen de sterkste van de drie, Macadou Ndiaye , behaalde hij een moeizame, maar zeer knappe remise.

De wedstrijd leek nog even de kantelen toen te stand van 8-4 naar 8-8 ging. Als eerste won Harmjan Lammers. Dit gebeurde op nogal curieuze manier. Zijn tegenstander sloeg twee stukken, maar pakte er maar één van het bord. Tot zijn eigen verbazing had Harmjan dus plotseling een stuk meer, waarna hij de partij gedecideerd in winst omzette. Marcel Monteba maakte de stand gelijk, door in een dun standje voordeel te pakken en zorgvuldig naar de winst te rekenen.

Helaas konden de beide broers Van Hierden niet voorkomen dat De Vaste Zet er alsnog met de winst vandoor ging. Erwin van Hierden leek een kansrijke stand te hebben. In tijdnood taste hij echter mis, en toen de kruitdampen waren opgetrokken restte een verloren stand. Broer Jaap leek lange tijd controle over de stand te hebben tegen de Duitse topper Nitsch. Die bleek het klassieke standje toch wat beter berekend te hebben. Het eindspel was voor Jaap niet meer te redden, waardoor de eindstand op 12-8 kwam.

Foutenfestival DES 2
Het tweede tiental van damclub DES heeft de tweede wedstrijd met 11-9 verloren van het gepromoveerde De Vaste Zet uit Geleen. Jaap Heij is uitvorm en moest na vier uur spelen de punten inleveren bij de bekende Limburgse dammer Willy Maertzdorf. Arno Bos sloeg in een mooie stand verkeerd en kwam tot ontzetting een schijf achter en verloor onnodig. Invaller Berrian Lammers speelde lange tijd een sterke partij maar koos in late middenspel de verkeerde voorzetting en verloor hierdoor het overmachtseindspel. Teamleider Evert van de Pol behaalde een fraaie overwinning aan bord 10 tegen Louis Peters. Evert kreeg in het eindspel groot voordeel en buitte dit goed uit. Richard Cousijnsen kon nog net op tijd de remisevariant vinden tegen de belgische speler Patrick Casaril. Henri van Hierden won in een dun eindspel door een foutieve voorzetting nog van de Criel Cursius. Arwin Lammers kon helaas het grote voordeel in zijn partij net niet omzetten in winst en moest met remise genoegen nemen. Wim Lammers wist tegen de onberekenbare Belgische speler Valere Hermans in een twee om twee eindspel nog de winst te vinden. Door deze meevaller was de tussenstand 8-8 in deze spannende wedstrijd. Edwin Loozen liet in het late middenspel de kans liggen op minimaal remise en kan nu in een moeilijk eindspel terecht met zelfs nog verlies van de partij. Jaap van Hierden leek door schijfwinst in het middenspel voor de 10-10 eindstand te zorgen tegen Andre Maertzdorf. In het eindspel naar bijna zes uur spelen maakte Jaap helaas enkele foutjes waardoor de partij in remise eindigde. DES 2 heeft door deze nederlaag nog geen punten behaald in de sterker eerste klasse C.

DES 3 verliest van koploper Lelystad 1
DES 3 moest het vandaag opnemen tegen Lelystad 1. De lunteranen boden goed tegenspel en konden met zes bordpunten terugkijken op een leuke dammiddag. De twee winstpartijen waren van Jan Bos en Gerrit Roeterdink. De twee remises waren van de nieuwe speelster Hanna Hoogenraad uit Barneveld en Michel Hendriksen. De overige zes partijen gingen verloren tegen het sterke Lelystad. DES 3 heeft nu de twee zwaarste tegenstanders gehad in de competitie en kan in de volgende rondes op punten jacht gaan.