DES vergeet te stunten, degradatiewedstrijd wacht

18 feb

Dat bij de laatste wedstrijd rechtstreekse degradatie al niet meer in beeld was, en dat zelf een degradatiewedstijd ontlopen kon worden, was meer dan aan het begin van het seizoen op was gehoopt. Maar nu de kans er was, wilde teamleider Aldert van Eck die natuurlijk graag grijpen. Daarvoor moest er gewonnen worden van het Amsterdamse 020. Helaas voor ons trad Amsterdam versterkt aan. Met 5-voudig Nederlands kampioen Tijssen, de sterke rus Getmanski, de Afrikaanse wereldtopper Ndjofang en zelfs de ex DES-speler Hoogteijling achter de borden leek het een lastige klus te worden. Maar o, o, o, wat waren we er dicht bij.

Erwin van Hierden was als eerste uit. Hij speelde sterk tegen de Russische grootmeester Getmanski, maar die vond ondanks veel stukken achter de remiserondslag. Harmjan Lammers bleef ook prima op de been tegen Ndjofang, en wikkelde keurig af naar remise.

Ook op de meeste andere borden zag het er goed uit, en liepen de Amsterdammers steeds onrustiger door de zaal. De enige Lunteraan die echt onder druk stond was invaller Wim Lammers. Hij stond de hele partij minder, kreeg echter wel kansen op remise, maar maakte een fout en verloor alsnog. Een tegenvaller was ook de nederlaag van Mark Sanders. Tegen Kees Tijssen was er niks aan de hand, maar een vlaag van damblindheid zorgde voor een abrupt einde van de partij.

DES sloeg terug door een knappe overwinning van Stijn Overeem. Hij ontmantelde de aanval van Bastiaannet en wikkelde af naar een winnend eindspel. De derde onnodige nederlaag werd DES helaas te veel. Arwin Lammers moest de hele partij verdedigen, maar bleef binnen de remisegrenzen tot hij aan het einde van de partij helemaal misgreep en alsnog verloor.

Met een 8-4 achterstand werd het daarmee lastig. De Lunteranen kwamen nog terug tot 8-8. Arjen Timmer had al snel in de partij door een slimme finesse een stuk gewonnen, moest nog wel hard werken, maar won uiteindelijk. Henk Klarenbeek rekende in een ondoorgrondelijke stand beter dan zijn tegenstander, en boekte ook een fraaie overwinning.

Helaas zat de overwinning er niet meer in. Ronald van de Beek en Aldert van Eck hadden beide na gelijkwaardige partijen een stand waar niet echt muziek meer in zat, en hadden geen kans op een overwinning. De 10-10 die daarmee op het scorebord stond, betekende een uitstekende prestatie voor DES 1, maar tegelijk een resultaat waar de Lunteranen niks aan hebben. Vanwege de 10e plek in de eindstand moet het team over twee weken nog vol aan de bak. In de degradatiewedstrijd wacht het bepaald niet zwakke Rijnsburg.

2 Replies to “DES vergeet te stunten, degradatiewedstrijd wacht

Gesloten voor reacties.