DES doet met gelijkspel goede zaken

12 feb

Een echte degradatiekraker werd het. De inhaalwedstrijd DES – Hoogeveen. Veel spanning, mooie partijen maar ook stevige fouten. En uiteindelijk een gelijkspel waar de Lunteranen het meest blij mee waren. Rechtstreekse degradatie lijkt, mede door het terugtrekken van damclub Apeldoorn uit de competitie nu ontlopen. Een overwinning in de laatste wedstrijd tegen Amsterdam is zelfs voldoende voor rechtstreeks behoud van een plaats in de ereklasse.

De wedstrijd tegen Hoogeveen begon met een goede puntendeling van Harmjan Lammers tegen Sadowska. Zijn aanval werd overgenomen door de sterke Poolse vrouw, maar echt in de problemen kwam hij niet. Ook Jaap van Hierden boekte aan bord 1 een rustige remise.

Mis ging het bij teamleider van Eck. Hij had een uitstekende stand met een korte vleugelopsluiting, maar bestede te veel tijd aan het zoeken naar winstvarianten. Uiteindelijk kwam hij er niet meer uit, koos het verkeerde plan en verloor zelfs nog.

Arwin Lammers stond op het bord ernaast onder druk, maar hield wel het hoofd koel, en pakte een puntje. Ook remise werd het na een spannende wat merkwaardige partij met wisselende kansen aan het bord van Henk Klarenbeek. Arjen Timmer had intussen een voordelig eindspel op het bord gekregen, maar ook daar bleek geen winst in te zitten.

De gelijkmaker kwam uiteindelijk op naam van Erwin van Hierden. Een fraaie strakke technische partij bezorgde hem de winst op Koster. Mis ging het echter weer bij Ronald van Beek, die technisch overklast werd door Zainal Palmans, die in een lastig eindspel knap de winst wist te vinden.

Hierdoor zag het er slecht uit. Mark Sanders had na een combinatie zeer goed gestaan tegen de sterke Leijenaar, maar was toch in een lastig eindspel terecht gekomen. Hij wist echter het smalle gaatje naar een zeer belangrijk punt te vinden. Want hierdoor kon Stijn Overeem in extremis de gelijkmaker laten aantekenen. Hij was in een winnend eindspel beland en maakte daarin geen fout en zette na 4,5 uur spelen de 10-10 op het scorebord en behield daarmee voor DES daarmee uitzicht op klassebehoud.