DES start uitstekend met 10-10 tegen Wageningen

17 sep

DES 1 is haar nieuwe seizoen in de Ereklasse uitstekend begonnen. In de streekderby tegen het sterker geachte Wageningen werd een gelijkspel uit het vuur gesleept. Een bonuspunt, waarvan de promovendus er dit seizoen een aantal nodig zal hebben om zich te kunnen handhaven.

DES begon lekker met een overwinning van kopman Henk Klarenbeek. Hij bleek in een partij met een actieve randschijf veel sterker dan Heike Verheul. De Nederlands kampioen bij de vrouwen kwam er geen moment in de wedstrijd, had veel tijd nodig en beet uiteindelijk in het stof. Ook Arjen Timmer wilde graag winnen, tegen een op papier zwakkere Wageninger, maar zijn voordeel tegen Jannes Kromhout was niet voldoende op te winnen.

Harmjan Lammers was wel zeer tevreden met zijn gelijkspel. Hij speelde een sterke partij tegen niemand minder dan de vice-wereldkampioen Jan Groenendijk. Die had was centrumoverwicht, maar Harmjan hield de partij knap binnen de remisegrenzen. Dat lukte Mark Sanders niet tegen Fred Ivens. Al in de opening kreeg hij een gevaarlijk uitziende aanval op het bord, die sterk omsingeld werd door de Wageningse Veteraan. Ook Aldert van Eck leed een nederlaag, tegen de aanval van grootmeester Wesselink had hij geen goed antwoord.

De achterstand van DES leek onoverbrugbaar te worden toen Stijn Overeem verloor van Rik Keurentjes. De hoop van spelers en publiek in de Schuifeldam kwam echter terug toen Ronald van de Beek ontsnapte.  De omsingelde bewegingen van tegenstander Jesse van Beek hadden de Wageninger een gewonnen stand gebracht. Ronald bracht nog een klein handigheidje in de stand, wat de Wageninger overzag en wat hem de overwinning kostte.

De spanning nam toe, want ondanks de 9-5 achterstand was de wedstrijd nog niet gedaan. Wageningen was op papier op de nog spelende borden veel sterker, maar Jaap van Hierden, Erwin van Hierden en Arwin Lammers streden zoals dat hoort in een streekderby, moreel gesteund door het publiek. De druk was extra hoog, omdat twee van de nog spelende Wageningers, Marcel Monteba en Matthias de Kruijf een verleden bij Lunteren hebben.

De oud-speler van Lunteren, Matthias de Kruijf werd deze druk allemaal te veel, en uiteindelijk werd dat door Jaap van Hierden hardhandig afgestraft: 9-7. Arwin Lammers had de hele partij wat minder gestaan, maar door handig gebruik te maken van enkele combinaties toverde hij plotseling een winnende stand op het bord tegen Johan Sterrenburg. Hij maakte in het eindspel geen fout en zette de stand op 9-9.

Aan Erwin van Hierden daarmee de taak om het punt veilig te stellen. Tegen oud teamgenoot Monteba was hij in zwaar weer beland, maar hij vocht nog voor de remise, terwijl Monteba nog net zo hard op zoek was naar de winst.

Uiteindelijk zag Monteba dat verder spelen geen zin had en hij bood Van Hierden de remise aan. Deze accepteerde dat met een diepe zucht van verlichting, terwijl om het bord heen de Lunterse spelers een juichkreet lieten horen en de Wageningers met een sip gezicht de speelzaal uitliepen.