DES 1 pakt laatste strohalm

7 feb

DES 1 leeft nog. Na desastreuze nederlagen en verrassend goed presterende concurrenten in de laatste twee wedstrijden leek degradatie onafwendbaar. Tegen het sterke Bart Smit Volendam werden de ruggen echter gerecht, en lieten de Lunteranen zien dat ze mee kunnen doen in de ereklasse. Een afgetekende overwinning zorgt ervoor dat de rechtstreekse degradatieplekken weer verlaten zijn.

Een uitermate blije teamleider vd Pol: Het Volendamse team is vreemdelingenlegioen, waar door het aantrekken van enkele buitenlandse en Nederlandse toppers een sterk team bij elkaar gekocht is. Op papier zijn ze te sterk voor ons, maar wij speelden vrijuit en wonnen dik verdiend. Dit had waarschijnlijk niemand meer verwacht, ik denk dat onze Friese concurrenten zich wezenloos zijn geschrokken toen ze deze uitslag te horen kregen.

Lange tijd was het onduidelijk hoe de wedstrijd zou aflopen. DES kwam al snel op achterstand doordat Richard Cousijnsen verloor van de Wit Russische topscoorder Watoetin. Aldert van Eck stopte bekwaam de sterke Oudshoorn af en had al voor de tijdnoodcontrole zijn begeerte puntje binnen. Hermen Kroesbergen haalde hetzelfde resultaat. Hij speelde uitstekend tegen de Afrikaanse wereldtopper Ndjofang, beter bekend als el animal. Hermen liet zich echter niet opvreten en bleek de hele wedstrijd gelijkwaardig.

De nieuwste exponent uit de Lunterse jeugdopleiding, Harmjan Lammers bracht in zijn tweede wedstrijd in de ereklasse DES langszij. Tegen de op papier zwakste Volendammer trok hij vol ten aanval en liet geen spaan heel van de stelling van zijn tegenstander. Erwin van Hierden speelde juist een aanval tegen. Hij kreeg uitstekende kansen maar zijn tegenstander leek de remise te vinden. Een listig, maar niet al te moeilijk offertje vond hij echter niet, waardoor Van Hierden DES aan de voorsprong hielp.

Dit was de definitieve beslissing. Hoewel er nog verschillende partijen bezig waren, was het duidelijk dat DES ging winnen. Evert vd Pol verloor nog van Westerveld maar Marcel Monteba zette DES opnieuw op voorsprong. Nadat zijn tegenstander een afwikkeling naar remise niet nam omdat hij vond dat hij de betere kansen had, drukte Monteba hem van het bord. In de laatste drie partijen waren alle kansen aan de DES-spelers maar alleen Timmer wist nog een overwinning te boeken. Hij stond onder druk van een aanval maar zijn tegenstander raakte het spoor volledig bijster, waarvan de Lunteraan dankbaar profiteerde. Ook leeftijdsgenoot Merkus leek te gaan winnen, hij was tegen de sterke Bastiaanet verrassend een stuk voorgekomen. Bastiaanet staat echter bekend als de eindspelkenner van Nederland, en wist ook nu in het eindspel de remise te vinden. Topscoorder Henk Klarenbeek probeerde nog een overwinning bij zijn toch al hoge score te voegen, maar dit lukte net niet. Hij had groot voordeel, maar de sterke Wiering bleef koel, en met nog 15 seconden op de klok wikkelde hij af naar remise, waardoor de eindstand op 12-8 bleef steken.

Opnieuw vd Pol: na slecht een week op een degradatieplek zijn we er nu weer af. Met nog één wedstrijd voor de boeg wordt het nog wel heel spannend. Zelf krijgen we het heel zwaar tegen de topper Witte van Moort, hoewel we vandaag hebben laten zien dat we kunnen verrassen. Het is te hopen dat Twente zijn sportieve plicht doet tegen Friesland, dan houden we in ieder geval twee ploegen achter ons en spelen we een degradatiewedstrijd, waarin we degradatie kunnen voorkomen.

4 Replies to “DES 1 pakt laatste strohalm

  1. Verrassende uitslagen deze ronde. De Vaste Zet ook onderuit tegen Heijmans.
    Drie ploegen met zeven punten en Frysland op 6 punten,
    Hoe gaat de laatste ronde verlopen??
    We houden de moed erin!
    Door Eendracht Sterk

Gesloten voor reacties.