DES morele winnaar naar gelijkspel tegen Wageningen

1 dec

DES heeft de eerste punten deze competitie verloren door niet te kunnen winnen van Wageningen. Het gelijkspel voelde gezien het speelbeeld echter wel als een overwinning, zeker toen na afloop bleek dat ook concurrent Tilburg niet had weten te winnen.  Spanning, blunders en tragiek zorgden voor een enerverende streekderby.

Veel spanning was er nog niet op het bord van Ronald van de Beek. Een gelijkwaardige puntendeling tegen Gerben van Steenbergen zorgde voor de 1-1 stand. DES kwam op een achterstand door een nederlaag van Jaap van Hierden tegen de Wageningse man in vorm: Mark Sanders. De aanval van Sanders sloeg door en Van Hierden kwam er in het middenspel niet meer aan te pas. Na een goede remise van Arwin Lammers werd de stand zelfs 6-2 doordat Harmjan Lammers van het bord werd gespeeld door Marcel Monteba. De man die vorig jaar nog voor Lunteren speelde deed zijn oude club nu pijn door in een theoretische opening al voordeel te pakken en dit uit te bouwen naar een overwinning.

Donkere wolken pakten zich boven Lunteren samen toen tegenstoten uit bleven. Peter Hoogeteijling had veel voordeel tegen de tweede exlunteraan, maar kon net niet winnen van Matthias de Kruijf. René Alderliesten kwam onder druk tegen de Wageningse kopman Fred Ivens. Zoals zo vaak dit seizoen raakte hij daar niet van onder de indruk en speelde koelbloedig naar remise. Een forse tegenvaller was het gelijkspel van Henk Klarenbeek tegen Esther van Muijen. Het jonge Wageningse talent wilde maar geen foutje maken, waardoor de Lunterse kopman in remise moest berustten. Toen ook het voordelige eindspel van Aldert van Eck tegen Jannes Kromhout geen winst bleek te bevatten en er 6-10 op het scorebord stond leek de wedstrijd gespeeld.

De tragiek voor Wageningen begon aan bord 1. Erwin van Hierden had een voordelig eindspel op het bord maar winst leek er niet in te zetten. De druk was echter groot bij Arie Jansen van Doorn die door een klein klokincident in de partij al liet zien gespannen te zijn. Na een remisegevende zet van Van Doorn dacht van Hierden dat hij nog een winnende truc had, waar echter niks van klopte. Hij speelde de zet echter met zoveel overtuiging dat de gespannen Jansen van Doorn het ook geloofde en zonder het vervolg af te wachten pardoes opgaf. Zijn teamgenoten verbleekten en de Wageninger kon wel door de grond zakken. Hij bleek echter zitten met een uit frustratie verscheurd notatiebiljet en 0 punten.

Het wonder van Lunteren was helemaal compleet toen de Wageningse topscoorder Sterrenburg zijn hand overspeelde. In een gelijkwaardige positie had hij een winstpoging ondernomen, die hem echter in grote problemen bracht. Arjen Timmer werd de held van Lunteren door de fout keihard af te straffen, de partij met strakke hand naar winst te voeren en de niet meer verwachte gelijkmaker op de borden te zetten.