DES met moeite langs Hardewijk

4 feb

Dit was de eerste wedstrijd van het seizoen waarbij ik halverwege het seizoen dacht dat we gingen verliezen. Dat was het commentaar van teamleider van Eck na afloop van de voorlaatste ronde in de hoofdklasse A. DES moest stevig aan de bak in Hardewijk, maar herpakte zich tijdig en won uiteindelijk ook deze wedstrijd.

DES reisde met twee invallers richting Hardewijk, waar bleek dat ook de tegenstander twee spelers, en niet de minsten, moest winnen. Op papier zag het er dus gunstig uit, maar het ging niet zoals het moest. Harmjan Lammers kwam na een theoretische opening en een grote afwikkeling in een op het oog gunstige stand terecht tegen Van Hattem, maar meer dan remise zat er niet in. Het ging mis bij Arno Bos. Hij ging in de aanval, maar bouwde niet goed op en liep helemaal kapot tegen de stelling van Wuestman. Na een remise van Van Eck ging het ook mis op het bord van Arjen Timmer. Hij liet zijn tegenstander toe een verre voorpost te nemen, speelde het daarna ook niet helemaal nauwkeurig en kwam er niet meer aan te pas. Met 6-2, en een aantal lastige standen op de borden, zag het er slecht uit.

Het was de groeibriljant van DES, Stijn Overeem die zoals al vaker dit seizoen een prachtige overwinning boekte en zorgde voor de ommekeer. Hij omsingelde de frontale aanval van Elgersma, rekende het allemaal beter door en combineerde uiteindelijk winnend. Henk Klarenbeek won zoals verwacht van invaller Eekelschot en maakte daarmee weer gelijk. Toen Arwin Lammers na een moeizame partij, waarin hij waarschijnlijk ergens verloren stond, toch nog een puntje pakte, zag het er weer zonniger uit voor DES.

Topscoorder Erwin van Hierden toonde zijn technische kwaliteit, drukte de degelijke Jan Willem Hoeve van het bord en zette DES op voorsprong. Met 9-7 was het aan beide invaller, Johan Top en Jan Lammers om de overwinning binnen te tikken. En ze slaagde daar buitengewoon goed in.

Top profiteerde na een degelijke partij optimaal van een moment van onoplettendheid van Van de Werfhorst en ‘sneakte’ in een zeer dun standje nog naar een overwinning. En werd zo met zijn eerste zege in de Lunterse hoofdmacht machtwinner. Jan Lammers wikkelde daarna af naar remise en zette de eindstand op 12-8.

Doordat ook concurrent Fryslan met dezelfde cijfers won, is een overwinning in de laatste ronde noodzakelijk voor de titel.