DES Lunteren nadert degradatiespook

19 jan

Dammend Lunteren was vol vertrouwen om in de thuiswedstrijd tegen het hoger geklasseerde Gouda een goed resultaat neer te zetten. Lange tijd zag het er naar uit dat Lunteren één misschien twee punten zou  binnen halen. De kopmannen brachten de gewenste overwinningen en de goed scorende Aldert van Eck bereikte veel terreinvoordeel. Dit bleek het kantelpunt in de wedstrijd, want Van Eck zag het voordeel volledig verdwijnen waarna hij zelfs de punten aan de tegenstander moest laten. Er verscheen uiteindelijk een teleurstellende 9-11 op het scorebord.

Blauwtjes
Twee spelers wisten deze middag een zogeheten blauwtje te scoren. Een blauwtje betekent dat iemand een bijzondere prestatie neerzet tegen een tegenstander die meer dan 200 ratingpunten meer heeft. Zowel Arjen Timmer als Ronald van de Beek wisten hun sterke tegenstander in bedwang te houden. Ronald van de Beek kwam niet lekker uit de opening en stond lange tijd onder druk. Hij wist het met kunst en vliegwerk toch remise te maken. Arjen Timmer speelde daarentegen een zeer degelijke wedstrijd waarbij de klasbak Prosman geen enkele kans kreeg.

Kansloos
Arwin Lammers had een hele zware middag tegen wereldtopper Van IJzerdoorn. Arwin Lammers ging vol voor de omsingeling maar werd overklast. Geheel kansloos ging hij ten onder. Arno Bos leek lange tijd een mooie strakke aanval op het bord te hebben. Hij werd echter verrast door een bekende forcing. “Wat baal ik hier enorm van, zeg! Zo simpel en zo bekend! Moet je nagaan dat ik een aantal jaren geleden hier ook al in gelopen ben en nu overkomt me dit op het hoogste niveau weer. En ja, ook nog belangrijk voor de uitslag.” aldus de teleurgestelde Bos. Schrale troost voor Bos is dat hij deze middag kon vertrouwen op de kopmannen Klarenbeek en Van Hierden. Beide speelden een sterke wedstrijd en wisten overtuigend te winnen. Van Hierden overspeelde in het middenspel zijn tegenstander en Klarenbeek wist in het middenspel zijn tegenstander te verrassen door een schijf te winnen en later ook de partij.

Degelijk
Goede prestaties werden er ook neergezet door Mark Sanders, Harmjan Lammers en Laura Timmerman. Laatst genoemde kon geen kansen creëren, maar was ook geen enkel moment in gevaar. Remise was dan ook een terechte uitslag. Harmjan Lammers kwam goed uit de opening tegen de op papier sterkere Teun de Krol. Nadat Lammers een terugruil had genomen kwam hij iets onder druk, maar hij wist dit behendig naar remise af te wikkelen. Ook Mark Sanders, net terug van een lange reis, speelde deze middag een degelijke wedstrijd. Tegenstander Mooser kon geen grip krijgen op het spel van Sanders waarmee de vijfde remise op het uitslagformulier verscheen.

Met een zeer spannende 9-9 tussenstand was het de beurt aan de kersverse vader Aldert van Eck om de klus te klaren. Zijn sterke tegenstander Sven Winkel liet zich gewillig opsluiten op z’n korte vleugel wat niet geheel risicoloos was. Van Eck kwam door sterk spel erg goed te staan en misschien zelfs wel analytisch gewonnen. Hij liet z’n tegenstander echter los komen uit de korte vleugelopsluiting en tot overmaat van ramp kon Van Eck niet meer voorkomen dat Winkel eenvoudig doorliep naar dam. De nederlaag was een feit.

Vervolg gestaakte wedstrijd
Na deze teleurstellende uitslag komt DES steeds verder in degradatienood. Er wachten nog drie confrontaties waar zeker nog punten behaald kunnen worden, maar nacompetitie lijkt het hoogst haalbare.  Volgende week zal de gestaakte wedstrijd van 5 januari tegen Tilburg uitgespeeld worden. Een viertal spelers zal op maandagavond in Utrecht vooruit spelen, de overige zes spelers zullen volgende week zaterdag wederom de reis naar Tilburg moeten maken. DES is gebrand op een overwinning,

    DES Lunteren       Damlust Gouda   9 11
 Ronald van de Beek (1204)  Ben Provoost (1439) 1 1 6
 Erwin van Hierden (1373)  André Venema (1272) 2 0 9
 Aldert van Eck (1246)  Sven Winkel (1410) 0 2 10
 Arno Bos (1111)  Erik Hoogendoorn (1268) 0 2 4
 Harmjan Lammers (1288)  Teun van de Krol (1343) 1 1 3
 Mark Sanders (1219)  Richard Mooser (1362) 1 1 2
 Henk Klarenbeek (1395)  Friso Fennema (1365) 2 0 4
 Laura Timmerman (1189)  Harry Clasquin (1227) 1 1 7
 Arwin Lammers (1184)  Martijn van IJzendoorn (1534) 0 2 1
 Arjen Timmer (1307)  Erno Prosman (1541) 1 1 8

 

 

One Reply to “DES Lunteren nadert degradatiespook”

  1. Hoi Jaap en damvrienden uit Lunteren.
    Jammer z n nipte nederlaag.
    Maar toch goed gescoord tegen een sterke tegenstander
    Sterkte met de overige wedstrijden en hopelijk nog wat punten te halen.
    Groeten van Bert.

Gesloten voor reacties.