DES levert topprestatie en zet grote stap richting klassebehoud

6 feb

Op dezelfde plek waar twee jaar geleden in een thriller het kampioenschap van de hoofdklasse werd behaald leverde DES opnieuw een uitstekende prestatie. Een uitstekende teamprestatie zorgde voor een overwinning op Apeldoorn. Hierdoor werd er weer stuivertje gewisseld met Culemborg, en staat DES op een veilige plek voor klassebehoud. Alleen hele verrassende uitslagen in de laatste ronde kunnen nog roet in het eten gooien.

Harmjan Lammers zette DES in de wedstrijd op voorsprong. Via een combinatie vloerde hij Druzinin en boekte al weer zijn vijfde overwinning van het seizoen. De dit seizoen in de basis debuterende jeugdspeler liet daarmee opnieuw zien dat hij een grote toegevoegde waarde voor het team is. Apeldoorn scoorde tegen via de sterke Russische kopman Presman.  Daniel Merkus kon lang bijblijven, maar een moment van zwakte is tegen een dergelijke speler direct fataal. Een kleine combinatie in een lastige stand maakte een vroegtijdig einde aan de partij. Marcel Monteba is in de vorm van zijn leven, en zette vol vertrouwen een ambitieuze partij op. In een spannende stand kreeg hij voordeel, maar dit keer bleek het niet voldoende voor de winst.

Hermen Kroesbergen en Aldert van Eck legden een goede basis voor de teamoverwinning door twee Apeldoornse grootmeesters af te stoppen. Van Eck speelde een degelijke partij tegen Van der Zee. Deze zag na de verplichte 40 zetten geen kans, en bood remise aan wat tevreden geaccepteerd werd. Hermen Kroesbergen had een korte vleugel opsluiting tegen de Amsterdamse grootmeester Meijer. In de tijdnood was het spannend, maar Hermen hield het hoofd koel en behaalde een zeer verdienstelijke puntendeling.

Henk Klarenbeek speelde tegen dezelfde tegenstander als waar hij twee jaar geleden op miraculeuze wijze de beslissing bracht in de kampioenswedstrijd. Duidelijk was dat deze (Gep Leeflang) dit nog niet vergeten was en hierdoor zichzelf onder druk zette. Een kolfje naar de hand van de Lunterse kopman, die hier van profiteerde en DES op voorsprong zette.

Invaller Richard Cousijnsen en Arjen Timmer consolideerden de voorsprong. Beide stonden wat onder druk, maar vochten sterk terug en bleven binnen de marge van de puntendeling. Erwin van Hierden besliste de wedstrijd. Een sterk gespeelde positionele partij zorgde na de tijdnoodfase voor een zeer kansrijk eindspel. Bekwaam werd dit na vijf en een half uur spelen in winst omgezet en was de teamwinst binnen. Matthias de Kruijf zorgde voor een leuk slot van de wedstrijd door een mooi persoonlijk succes. Zoals vaak dit seizoen speelde hij tegen een wereldtopper. Al een paar keer was hij in die partijen heel dicht bij remise, maar nu lukte het daadwerkelijk. Tegen de vijfvoudig Nederlands kampioen Thijssen stond hij minder, maar  na bijna zes uur knokken was zijn felbegeerde puntje binnen.

Door deze 12-8 overwinning rukte DES op naar de zevende plek op de ranglijst. Over twee weken wordt de competitie afgesloten worden met een thuiswedstrijd tegen Witte van Moort. Het is nog niet helemaal zeker, maar het moet vreemd lopen als DES volgend jaar niet opnieuw in de ereklasse actief is.

One Reply to “DES levert topprestatie en zet grote stap richting klassebehoud”

Gesloten voor reacties.