DES komt tekort tegen Gouda

4 feb

Het damseizoen nadert zijn ontknoping en de spanning stijgt. In de degradatiestrijd moest DES vandaag aantreden tegen Damlust Gouda, dat ook in de onderste regionen van de ereklasse te vinden is. DES moest het vandaag doen met twee invallers, terwijl Gouda versterkt aantrad. Dat zorgde ervoor dat het verschil net te groot was en de Lunteranen een kleine nederlaag moesten slikken.

De wedstrijd begon rustig. De kersverse vader Harmjan speelde een degelijke partij tegen de sterke Richard Mooster en zette het eerste puntje op het scorebord. Op het bord daarnaast speelde Erwin van Hierden als een van de weinige DES-spelers tegen een tegenstander met een lagere rating. Die speelde echter zeer degelijk, en het lukte Van Hierden niet op kansen te creëren. Ook remise. De eerste Lunterse invaller Wim Lammers speelde prima tegen Clasquin, kwam niet in de problemen en boekte ook een verdienstelijke remise. Datzelfde gold voor zijn zoon Arwin Lammers, die de aanval van Hoogendoorn goed tegenspeelde maar ook geen echte kansen op het bord kreeg.

Het ging als eerste mis op het bord van Mark Sanders. Na een spannende kortevleugelopsluiting stond hij zeker niet minder tegen de sterke Fennema, maar een kleine finesse die hij overzag, deed hem de das om. De tweede Lunterse invaller, good old Evert van de Pol trof het niet met de loting en moest het opnemen tegen NK-finalist Provoost. Die zette een aanval op het bord, waartegen de verdediging van Van de Pol niet opgewassen was. Het had overigens heel anders kunnen lopen als de Oud-teamleider van Lunteren oog had gehad voor een winnende wending.

De Goudse kopman en grootmeester Prosman besliste het duel door Stijn Overeem te verslaan. Na een centrumomsingeling waarbij Overeem waarschijnlijk niet veel minder stond, bleek de grootmeester in het late middenspel handiger en moest Overeem de handdoek werpen.

Intussen had de Lunterse kopman Henk Klarenbeek geprobeerd wat terug te doen, maar na wat gespeculeer kwam hij zelfs minder te staan en moest vechten voor remise. Datzelfde deed Arjen Timmer, die tegen een van Nederlands grootste talenten, Van IJzerdoorn in een lastig eindspel was beland. Tot grote verbazing van de omstanders wist Timmer na een enorme en zeldzame fout van de internationaal grootmeester met een simpele zet diens beide dammen van het bord te slaan. Hij zette daarmee alsnog een Lunterse overwinning op het scorebord, al durfde hij de felicitaties nauwelijks in ontvangst te nemen.

Tot slot had Aldert van Eck een sterke partij gespeeld tegen Van de Krol, maar was in tijdnood toch nog in een vervelend eindspel terecht gekomen. Van Eck moest nog even het hoofd koel houden, maar bleef de scherpe zetten spelen en zorgde ervoor dat met een remise de eindstand bepaald werd op 12-8.

DES staat nu 11e (een degradatieplaats), waardoor de inhaalwedstrijd van volgende week tegen de nummer laatst Hoogeveen cruciaal wordt voor lijfsbehoud.