DES doet goede zaken in Heerhugowaard

21 jan

Aan het begin van het seizoen was het al duidelijk. In het deel na de winterstop moest het voor de dammers van DES gebeuren. Als het team degradatie wil ontlopen, zijn daar de kansen op punten te halen. De eerst de beste mogelijkheid werd meteen benut. Uit tegen Heerhugowaard stonden tegenover twee onnodige nederlagen drie mooie overwinningen en zo werden de punten mee terug naar Lunteren genomen.

Kopman Henk Klarenbeek had zoals vaker dit seizoen de op papier zwakste tegenstander en dat gaf natuurlijk kansen. Klarenbeek nam in een wat speculatieve opening de nodige risico’s, maar had het allemaal beter berekend dat zijn tegenstander en schreef als eerste een overwinning op het scorebord.

Aldert van Eck leek even later hetzelfde te doen, toen hij de sterke Stef Keetman verraste met een combinatie. Het eindspel met een stuk meer leek eenvoudig te winnen, maar een venijnig offertje gooide roet in het eten, waardoor Van Eck genoegen moest nemen met een puntendeling. Erwin van Hierden verdedigde met veel moeite de voorsprong. Hij kwam onder zware druk tegen Ivo de Jong, maar wist te ontsnappen. Arjen Timmer consolideerde rustig aan bord 1 tegen de Heerhugowaardse kopman Steven Wijker en noteerde een goede remise.

Ronald van de Beek bracht met de prestatie van de dag de beslissende voorsprong op het bord. Hij overspeelde met sterk centrumspel de niet bepaald zwakke Johan Wiering. Nadat zijn stand al een ‘plaatje’ was die je eigenlijk alleen in de boekjes ziet, besliste hij met een mooi offertje de partij.

Het werd nog even spannend toen Mark Sanders na een partij met wisselende kansen in een remisestand in een klein trucje trapte, en direct kon opgeven. Direct daarna verloor ook Stijn Overeem onnodig. Na een prima partijopzet, haalde hij een combinatie uit, die helaas net geen voordeel opleverde. Toen zijn dam weer van het bord verdween, bleef er een stand op het bord die tot overmaat van ramp slecht bleek en die Overeem niet weer wist te houden. En toen stond het plotseling weer gelijk.

Gelukkig voor DES bleek Arwin Lammers zijn goede vorm van het begin van het seizoen weer gevonden te hebben. Een sterke aanvalspartij leverde een winnend eindspel op. Hoewel Arwin dat niet op z’n sterkst speelde, bleef hij buiten de remisemarges en zette DES weer op voorspong. Dat betekende dat invaller Arno Bos geen enkel risico meer had hoeven nemen. Hij had met uitstekend spel een voordelig eindspel gekregen, maar ging in het belang van het team niet meer voor eigen succes. Hij bood op het moment dat de 10-8 op het bord verscheen remise aan, wat zijn tegenstander niet kon weigeren, en bracht zo de teamoverwinning over de eindstreep.

Door de overwinning stijgt DES 1 naar de 10e plek. 

One Reply to “DES doet goede zaken in Heerhugowaard”

Gesloten voor reacties.