DES degradeert

22 feb

Vooraf was er nog hoop op een stunt. Via een overwinning tegen het sterke Witte van Moort had rechtstreekste degradatie ontweken kunnen worden. Witte van Moort kwam echter op oorlogssterkte naar de Schuifeldam, waar DES met twee invallers aantrad. Een 14-6 nederlaag was het resultaat. Dat betekent dat DES volgend jaar weer mag proberen in de hoofdklasse kampioen te worden.

De wedstrijd ging lange tijd gelijk op. Erwin van Hierden, die vaak veel tijd gebruikt, moest tegen Marino Barkel, bekend staand op zijn snelle spel. De verdeling van de tijd op de klok was na afloop niet gelijk (Erwin nog een paar minuten over, Barkel nog 1 uur en 20 minuten), maar de stand op het bord was wel gelijkwaardig. Remise dus. René Alderliesten boekte hetzelfde resultaat. Hij leek optisch wat minder te staan tegen Wong, maar wist echte problemen te ontwijken. Harmjan Lammers had een overweldigende centrumstand tegen Miksa. Hij nam een combinatie, die echter niet het voordeel opleverde waar hij op gehoopt had. Ook deze partij werd remise. De vierde remise kwam op naam van Ronald van de Beek, die in een klassieke partij niet onder deed voor de sterke Salomé.

Hierna ging het licht echter uit voor Lunteren. Invaller Henri van Hierden kreeg een aanval van Odin Mol over zich heen. Lang leek hij op de been de blijven, maar uiteindelijk sloeg de aanval toch door. Broer Jaap werd langzaam steeds verder in de problemen gebracht door de Duitse grootmeester Wirny. Toen de klok ook ging meespelen werden de problemen onoverkomelijk.

Terwijl Aldert van Eck en Henk Klarenbeek op bord 1 en 2 een gelijkwaardige remises boekten, waren ook Arjen Timmer en de tweede invaller Arno Bos in te problemen gekomen. Arno bleef lange tijd een gelijkwaardige stand houden, maar pakte het in het late middenspel niet het meest handig aan en verloor uiteindelijk het eindspel. De tegenstander van Arjen, Hilberink, nam een gevaarlijk ogende aanval, waardoor het leek of Arjen kansen zou krijgen. Toen zijn tegenspel echter niet lukte, kreeg hij het deksel op de neus, moest een damcombinatie toeslaan en kwam in een verloren stand terecht, en kon niet meer voorkomen dat de laatste partij van het seizoen in een nederlaag eindigde.