DES degradeert na sneldambarrage

4 mrt

Spannend werd het zoals verwacht. Na de 10-10 in de degradatiewedstrijd Rijnsburg – DES Lunteren moest het sneldammen de beslissing brengen. Daar bleek Rijnsburg helaas de sterkste, waardoor DES degradeert naar de hoofdklasse.

DES was zonder kopman Klarenbeek naar Rijnsburg afgereisd. Daar bleek dat de tegenstander op volle oorlogssterkte was, en op papier ook de betere ploeg. Op de bovenste borden zouden de Lunteranen moeten vechten voor een puntje, terwijl op de onderste borden ook kansen voor DES konden liggen.

Harmjan Lammers liet zien dat die kansen er inderdaad waren, en omsingelde Hogewoning van het bord. Broer Arwin boekte op het bord daarnaast een gelijkwaardige puntendeling tegen Den Hollander. Invaller Henri van Hierden hield op bord één Meijer knap op remise.

Aldert van Eck had een slechte dag, verloor een stuk en later de partij tegen Wielaard, waardoor de stand weer gelijk werd. Stijn Overeem hield knap de sterke Kromhout op afstand, waarna Mark Sanders DES weer op voorsprong zette. Dat ging echter niet vanzelf. Hij kwam heel simpel een schijf achter, maar zijn tegenstander raakte daar blijkbaar van in de war en maakte het zichzelf heel moeilijk, waardoor Sanders wonderbaarlijk nog wist te winnen. Mis ging het daarna bij Ronald van de Beek, die het niet kon bolwerken tegen de Rijnsburgse kopman Van Dusseldorp.

De tweede invaller Jan Lammers mocht debuteren in het eerste en deed dat zeer verdienstelijk. Hij kwam heel goed te staan tegen de zeker niet zwakke De Mooij, en boekte een voordelige remise. Hetzelfde gold voor Arjen Timmer, die in een drukstandje wat voordeel leek te hebben, maar niet kon doordrukken. Het doek leek al bijna gevallen omdat Erwin van Hierden in een vlaag van damblindheid zomaar een stuk had weggegeven. Hij had echter nog wat compensatie, en wist nog de remisehaven te bereiken, waardoor de 10-10 op het scorebord stond en een sneldambarrage volgde.

Terwijl de spanning in de zaal tot een kooppunt kwam, startte de wedstrijd opnieuw, met verwisselde kleuren en versneld tempo. Hoewel DES enkele erkende sneldammers in het team heeft, bleek het een kansloze missie. Mark Sanders won opnieuw van de zwakste Rijnsburger en zette DES nog op voorsprong, maar na nederlagen van Van de Beek, Overeem en Van Eck was het gebeurd. Erwin van Hierden, Arwin Lammers en Harmjan Lammers pakte nog een remise, Arjen Timmer voegde nog een overwinning toe, maar het mocht niet meer baten. Terwijl de Rijnsburgers elkaar in de armen vlogen verloor Henri en pakte Jan Lammers nog verdienstelijk een puntje waardoor de sneldamwedstrijd in 12-8 eindigde en DES volgend jaar weer mag proberen kampioen te worden.

One Reply to “DES degradeert na sneldambarrage”

Gesloten voor reacties.