DES blijft door gelijkspel op titelkoers

6 jan

DES 1 heeft het tweede puntenverlies van het seizoen geleden. Na een spannende wedstrijd werd het 10-10 tegen titelconcurrent Fryslan. Desondanks stonden de gezichten na afloop tevreden, door het gelijkspel blijft DES een punt voor en is het bij drie overwinningen in de resterende drie wedstrijden kampioen.

Mark Sanders is door een hersenschudding uitgeschakeld waardoor Jan Lammers mocht invallen. Hij kwam niet goed uit de opening en kwam dit in het middenspel niet meer te boven. Henk Klarenbeek maakte gelijk, door de sterke Gerlof Kolk met een combinatie te verrassen.

Arwin Lammers speelde tegen de zeer degelijke Heslinga, die zonder al te lang na te denken de stukken van het bord ruilde. Dat deed hij voldoende goed voor een puntje. De tegenstander van Arjen Timmer, Jappie de Vries, vloog er wel vol in. Hij accepteerde een korte vleugel opsluiting en kon daar alleen met nadeel uitkomen. Dat nadeel werd door Timmer omgezet in winst, hoewel dat ook was dankzij het feit dat zijn tegenstander de aanwezige remisevariant niet wist te vinden.

Ronald van Beek boekte een prima degelijke remise tegen de sterke Systma, waarna Fryslan weer langszij kwam dankzij een nederlaag van Harmjan Lammers. Die onderschatte het gevaar van een hekstelling en kwam er daarna niet meer aan de pas. Ook mis ging het bij Aldert van Eck. In een gelijkwaardige maar spannende stand maakte hij met op beide klokken een grote blunder, en kon na een eenvoudige combinatie direct opgeven.

Arno Bos bleek zijn goede vorm van voor de winterstop te hebben vastgehouden, kwam niet in de problemen en boekte opnieuw een prima remise en zette de stand op 9-7 voor Fryslan. Zoals zo vaak was het Erwin van Hierden die op het juiste moment wist te scoren. Hij drukte Jan Algra langzaam van het bord, en bracht de stand weer in evenwicht. Stijn Overeem probeerde nog even er zelfs een teamoverwinning van te maken. Dat lukte echter niet, wat ook wel te veel van het goede zou zijn geweest. Met een 10-10 boekte DES een prima resultaat, en houdt het de titelkansen helemaal in eigen hand.