DES 1 wint verrassend van Orfam Telecom Twente

4 okt

DES Lunteren heeft de eerste punten in de sterkste damcompetitie ter wereld binnen. Tegen subtopper Twente werd verrassend met 11-9 gewonnen. Na de grote nederlaag in de eerste wedstrijd was dit een enorme meevaller en een belangrijke overwinning in de strijd voor klassenbehoud.
DES kwam nog wel op achterstand omdat Ronald van Beek in een slechte klassieke positie verzeilt raakte en verloor van Leo Faber. Na een gedegen remise van Monteba zette kopman Klarenbeek de stand weer in evenwicht. In een onduidelijke stand was hij handiger dan zijn jonge tegenstander Wong en won door een combinatie. Na een remise van Hermen Kroesbergen zette Erwin van Hierden DES op een gelukkige manier op voorsprong. Nadat beide spelers hevige tijdnood hadden, bleek dat zijn tegenstander het aantal vereiste zetten niet had gehaald en dus verloor, terwijl de stand op het bord zeer slecht was voor Erwin. Uiteindelijk bleek dit wel een zeer belangrijke overwinning.
Het Barneveldse talent Matthias de Kruijf maakte als invaller zijn debuut in de ereklasse. Hij had echter de pech tegen de Duitse wereldtopper Wirny te loten. Hoewel hij zeker niet slecht speelde kon hij niet voorkomen dat hij langzaam maar zeker van het bord gedrukt werd. Aldert van Eck zette DES voor de tweede, en beslissende keer op voorsprong. Tegenstander Rosink werd onder druk gezet en toen de invaller niet de juiste verdediging wist te vinden werd de partij gedecideerd in winst omgezet. De nog spelende van de Pol, Merkus en Timmer kweten zich prima van hun taak om de voorsprong vast te houden. Hoewel vooral Timmer het lastig had tegen de Nederlandse subtopper Stokkel wisten ze alle drie remise te spelen en zo de overwinning veilig te stellen.
Timmer, die het laatste en beslissende punt binnenhaalde was blij met de overwinning: “Hoewel we over geluk niet te klagen hadden is dit toch een uitstekende prestatie. We hebben na de grote nederlaag van de vorige wedstrijden veerkracht getoond en sterk gespeeld. Hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken tegen de volgende tegenstander CEMA, waar we ook zeker kans hebben op de overwinning.

DES 2 gelijk

Het tweede tiental kwam vanmiddag niet verder dan een 10-10 gelijkspel tegen Micone Tilburg. Er waren twee winstpartijen van Henri van Hierden en Edwin Loozen. De twee verliespartijen kwamen op naam van Jaap van Hierden sr en Arno Bos De overige partijen zes partijen eindigde in remise, waarvan vier voordelig. Er was dus zeker kans op meer. D.E.S. 2 heeft nu toch al drie punten uit twee wedstrijden in de landelijke eerste klasse.

Het derde tiental was vandaag te lief voor het eerste tiental van Bennekom. Wijnand Voskuil verloor binnen no-time van Hans Robben door een slim slagzetje. Nieuweling Stijn Overeem liep in een 3 om 3 slagzetje tegen Willem Stunnenberg. Dennis Bos boekte zijn eerste bondsoverwinning door Frans Lamers te verslaan. Michel Hendriksen Lunteren speelde een leuke partij tegen Coen Bommel maar moest in het eindspel zijn meerdere erkennen in de te laagzittende Coen. Jan en Jaap Heij behaalde beide een mooie remise tegen Pieter Boeder en Gerrit Stunnenberg. Gijsbert Thomassen kon het net niet bolwerken tegen Chris Versteege. Melanie Voskuil behaalde een voordelige remise tegen Alex van Harn. De laatste twee partijen van Michel Hendriksen Ederveen en Henk Jongbloed eindigde na een felle stijd in remise tegen Annemiek Stunnenberg en Jaap hak Donkelaar. De eindstand werd hiermee opnieuw geflatteerd in 7-13 voor de 75-jarige damclub uit Bennekom.