DES 1 kampioen!

18 feb

Teamleider Van Eck had het zijn team meegegeven. Dit is een wedstrijd als alle andere, als we hetzelfde doen als de rest van het seizoen, winnen we gewoon. En dat gebeurde gewoon. Hoewel de spanning voelbaar was in de Schuifeldam, deed DES 1 wat het het hele seizoen gedaan heeft. Weinig weggegeven, en een paar mooie zeges boeken. Zo werd Nijverdal met 13-7 opgerold en was DES voor de derde keer in 5 jaar kampioen van de Hoofdklasse!

Aldert van Eck kreeg de niet zwakke Koop tegenover zich, die echter niet geïnteresseerd leek in een mooie partij. Bijna a tempo ruilde hij de stukken van het bord. Met nog drie minuten op de klok (tegenover een uur voor zijn tegenstander) zag Van Eck het kansloze van een winstpoging in en gaf remise. Niet veel later volgende kopman Henk Klarenbeek. Na een spannende opening nam tegenstander Van Marle een afwikkeling en was de muziek uit te stelling verdwenen.

Voor beide begon toen het lange wachten, op de overige borden was nog volop spanning. Tot ruim drie kwartier later Van Eck met een brede lach uit de speelzaal kwam en tegen Klarenbeek ‘Stijntje doet het weer! riep. Hij had gezien dat Stijn Overeem, dit seizoen volledig doorgebroken en vaak belangrijk voor het team, met fraai strategisch spel de stelling van zijn tegenstander tot een ruïne had gemaakt. Die gaf met een bord van stukken gedesillusioneerd op, waarmee DES op voorsprong kwam.  

Arjen Timmer had in de vorige twee wedstrijden verloren en was ’s ochtends binnen gekomen met de woorden ‘ik heb wat goed te maken vandaag’.  Hij hield woord, ramde zijn tegenstander met een krachtige aanval van het bord en zette de stand op 6-2. Geheel in stijl met de rest van het seizoen won ook topscoorder Erwin van Hierden (7 overwinningen, 4 remises). Toen de aanval van invaller Brinkman van het bord verdween ging het snel bergafwaarts met zijn spel, een kleine combinatie besliste de partij.

Harmjan Lammers piekte op het juiste moment met zijn beste partij van het seizoen. Hij kreeg groot voordeel met sterk strategisch spel, rekende in het middenspel nauwkeurig, en pakte de vierde overwinning van de dag.

Met nog 10-2 was er nog één puntje nodig voor het kampioenschap. En wie anders dan supersub Johan Top zorgde daarvoor. De jeugdige invaller liet dit seizoen zien klaar te zijn voor een volgende stap, verloor het hele seizoen niet en bleef ook nu keurig overeind tegen de sterke Bill Neven.

Terwijl het feest al losbarstte, streden de overige drie spelers nog voor een goed persoonlijk resultaat. Arno Bos boekte dat door de meervoudig NK-finalist Gerrit Boom probleemloos op remise te houden. Arwin Lammers lukte dat niet, hij ging verrassend onderuit tegen Damman. Het fraaie slotakkoord kwam van Ronald van de Beek. Hij streed met open vizier tegen de topgrootmeester Artem Ivanov, die dit seizoen alle zijn wedstrijden had gewonnen. Ronald kreeg een goede aanval, hield in een dammeneindspel het hoofd koel en boekte een mooie remise.

Dat is alvast een mooie opsteker voor volgend seizoen, als DES het weer in de Ereklasse mag proberen, en elke wedstrijd wel een paar topgrootmeester tegenover zich zal zien.

One Reply to “DES 1 kampioen!”

  1. maar nogmaals proficiat een mooi resultaat.
    Hoor wel van je over de damnacht . we zijn er zo weer de tijd gaat snel’
    Breng de groeten over aan al onze damvrienden uit Lunteren.
    We spelen in Melissant nog steeds met 10 dammers ‘
    Groeten van Bert

Gesloten voor reacties.