DES 1 komt niet van laatste plek

12 feb

De één na laatste wedstrijd tegen Damlust Gouda ging alleen nog om de eer. Beide teams met nog 0 punten mochten uitmaken wie de laatste plaats ging verlaten. In een niet altijd goede, maar wel zeer spannende wedstrijd pakte Gouda de punten en bleef DES met lege handen achter.

De Lunteranen kwamen op achterstand doordat Ronald van de Beek in het middenspel een combinatie totaal over het hoofd zag, en direct kon opgeven. Aldert van Eck en Erwin van Hierden zetten DES met strakke partijen  weer op voorsprong. Van Eck had weinig moeite met invaller Schep en Van Hierden zette met half open klassiek Alex Bitter van het bord. Arjen Timmer leek wat voordeel te hebben maar zijn tegenstander gaf geen krimp waardoor remise het terechte resultaat was.

De stand werd weer gelijk door een nederlaag van Marcel Monteba tegen het toptalent Van Ijzerdoorn. In een zeker niet nadelige klaverbladopsluiting beging de Veenendaler een onnauwkeurigheid met desastreuze gevolgen. DES kwam opnieuw op voorsprong door Arwin Lammers. De jonge invaller boekte zijn eerste overwinning in Lunteren 1 door Martijn van de Klis combinatief te verschalken.

Na een gelijkwaardige remise in een spannende partij van René Alderliesten ging het toch nog fout voor DES. Harmjan Lammers nam een nadelige afwikkeling, vocht nog lang door maar tegenstander Van de Krol zette het eindspel met vaste hand om in winst.  Daniel Merkus had het zwaar tegen de Goudse nummer één Prosman. Hij had echter het geluk dat in heftige tijdnood de klok defect raakte, waardoor hij wat extra tijd had en precies de goede zetten kon doen waardoor zelfs de grootmeester de winst niet meer kon vinden. Gouda trok echter toch de wedstrijd naar zich toe, door een nederlaag van Jaap van Hierden. Hij stond de gehele partij wat lastig, wist in het eindspel nog lang hoop te houden op een remise, maar slaagde daar uiteindelijk niet in. Hierdoor kwam de eindstand op 11-9 in het voordeel van Gouda. Over twee weken heeft DES thuis tegen Volendam de laatste kans om van de 0 af te komen.