Baaldag DES 1

10 jan

DES is het tweede deel van de competitie in de ereklasse niet goed begonnen. In Drenthe werd met grote cijfers verloren van het sterke Hijken. In een van de slechtste wedstrijden van het seizoen speelden, in tegenstelling tot voor de jaarwisseling, weinig spelers echt goed. Het klasseverschil werd daardoor op hardhandige wijze duidelijk gemaakt door Hijken DTC.

De malaise begon bij Harmjan Lammers. Hij maakte opbouwfouten in een flankspelpositie en kon niet meer voorkomen dat hij een schijf verloor. Hij kreeg tijdens een curieus moment de mogelijkheid dit in een keer goed te maken. Zijn tegenstander nam een combinatie die niet klopte. Harmjan zag het echter niet, sloeg één stuk in plaats van twee en kon direct opgeven. Ook de tegenstander van Daniel Merkus nam een combinatie die niet echt goed was. In een complexe stand had Daniel een betere voortzetting, nu verdwenen de dammen van het bord en werd al snel tot remise besloten.

De toppers van Hijken namen daarna het heft in handen. Roel Boomstra, die enkele weken geleden jeugdwereldkampioen werd en geldt als het grootste talent van Nederland overklaste Arjen Timmer. Na een niet zo handige opbouw in de opening kwam deze er niet meer aan te pas. Ook Ronald van de Beek had geen kans tegen de Litouwse Grootmeester Domchev, en werd na een paar mindere zetten hardhandig van het bord gezet.  Matthias de Kruijf had lange tijd zijn stand onder controle tegen de nummer drie van Nederland, Martin Dolfing. In het late middenspel koos hij niet de scherpste voortzettingen en ging uiteindelijk toch nog kopje onder.

Hermen Kroesbergen speelde een spannende principiële hekstelling tegen Okken. In tijdnood kon deze hieruit ruilen en zorgde Hermen voor het tweede puntje voor DES. Erwin van Hierden zorgde voor het derde puntje. Grootmeester Hans Jansen speelde als vanouds vreemde zetten, maar Erwin bleef rustig en behield zijn goede stand. Ook invaller Richard Cousijnsen (topper Henk Klarenbeek ontbrak) leek op weg naar een puntje. De drie om drie die hij op het bord kreeg was echter in alle varianten precies verloren. Marcel Monteba zorgde voor puntje vier. In een zeer spannende omsingeling, met bloedstollende tijdnoodtaferelen miste hij na de tijdnood de winst en ontnam zichzelf zo een plek bovenaan de topscorerslijst. Bij vier punten bleef het, omdat ook Aldert van Eck verloor. Eerder in de wedstrijd had hij een mooie aanvalsstand weggeven door te blunderen. Met een stuk achter vocht hij nog door, maar ex-Lunterenspeler Michiel Kroesbergen gaf geen kans op eerherstel.

Het leed voor de mannen van DES 1 was echter nog niet over. Op de terugweg werd het team geveld door autopech, zodat een groot deel van de avond doorgebracht moest worden op een Drentse binnenweg. Er kon zo wel vast voorbereid worden op komende wedstrijden. Nuttig, want door deze forse nederlaag, en ongunstige uitslagen van concurrenten, moet DES in de resterende drie wedstrijden nog fors aan de bak om een degradatiewedstrijd te voorkomen.