Stijn Overeem naar NK dammen

21 mrt

Voorthuizenaar Stijn Overeem heeft zich knap weten te plaatsen voor het Nederlands Kampioenschap Aspiranten. Na twee spannende halve finale dagen eindigde hij als tweede in zijn groep en wist daarmee kwalificatie voor het NK te machtigen. Clubgenoten Gerlinda Schaafsma en Hanna Hoogenraad grepen helaas net naast kwalificatie.

Op drie locaties in Nederland werden op de zaterdagen 3 en 17 maart de halve finales NK aspiranten gehouden. Volgens het zwitsers-systeem werden er totaal zeven ronden gespeeld, waarbij de bovenste drie plaatsen recht geven op deelname aan de Finale van Nederland.

Stijn Overeem begon voortvarend in zijn Halve Finale in Zegveld. Hij wist op de eerste speeldag drie partijen in winst om te zetten en moest alleen in de tweede ronde zijn meerdere erkennen in Europees Kampioen Jan Groenendijk. Na vier ronden stond Stijn op een gedeelde tweede plaats. Gerlinda Schaafsma en Hanna Hoogenraad stonden na de eerste speeldag al op respectabele afstand, waarmee kwalificatie al enigszins buiten bereik was.

Op de tweede speeldag wist de speler van Dam Vereniging Voorthuizen en het Lunterse DES zijn tweede plaats te consolideren. Stijn maakte het in de laatste ronde nog wel spannend, door geheel onverwachts te verliezen van middenmoter Arie van der Knaap. Hij had echter voldoende voorsprong opgebouwd op zijn achtervolgers, waardoor Stijn voor het eerst mag deelnemen aan het NK Aspiranten. Dit NK zal worden gehouden in Wageningen van 9 tot en met 14 juli.

Gerlinda Schaafsma had de laatste ronde nog zicht op een kwalificatieplaats, maar ging helaas onderuit tegen een directe concurrent. Gerlinda behaalde uiteindelijk haar gemiddelde, net als Hanna Hoogenraad, die een sterke tweede halve finale dag speelde.

Stijn