Melanie Voskuil tweede van Nederland

12 mei

Vorige week werd het NK meisjes Aspiranten gespeeld. Melanie Voskuil, al een tijd lid van DES Lunteren, mocht haar titel verdedigen. In een sterk deelnemersveld had ze vorig jaar de titel gewonnen. Ook dit jaar was ze de favoriet. Helaas voor Melanie werd ze in de laatste ronde ingehaald door nummer twee Ilse Barf, waardoor Melanie tweede van Nederland werd.

De eerste twee ronden werden allebei gewonnen. In de eerste ronde versloeg ze door wat simpele combinatie, de latere nummer zes van het toernooi, Maaike de Bruin. Ook ronde twee verliep voorspoedig. Na een gemakkelijke doorbraak kon het niet meer fout gaan voor Melanie en won ze haar partij van Kirsty Wahjuwibowo.

De derde ronde speelde Melanie tegen Marie Gabbert uit Wageningen. Marie Gabbert is nog jong en haar spel is sterk. Melanie kon weinig beginnen tegen Marie, die rustig afwikkelde naar een remise. Vijf punten uit drie wedstrijden. Melanie stond alleen bovenaan, omdat Ilse Barf verloor van Kirsty Wahjuwibowo.

De vierde ronde moest Melanie tegen de latere nummer drie Tamar Visser.  Tamar speelde een sterke partij en leek niet van slag te zijn van de Nederlands kampioene van vorig jaar.  Tamar speelde lang goed, maar koos voor een verkeerde afwikkeling die een schrijf zou kosten. De stand die overbleef was gunstig voor Melanie, omdat ze verschillende vangen in de stand kon bouwen en meerdere dammen kon halen. Tamar moest meerdere schrijven offeren, waardoor er een winnend eindspel overbleef voor Melanie. Met nog één ronde te gaan stond Melanie bovenaan, met een punt voorsprong op Ilse Barf.

De laatste ronde hoefde Melanie alleen gelijk te spelen of te winnen van Ilse Barf en Melanie zou opnieuw kampioene van Nederland zijn. Melanie opende sterk en besloot gelijk in de aanval te gaan. Een aanval is altijd de beste verdediging. De aanval kwam snel onder druk te staan en na een klein offertje moest Melanie verplicht nog verder naar voren. Gelukkig kon ze haar schrijven behouden en stond het na 25 zetten nog steeds gelijk. Melanie was op weg naar minimaal een punt. Op zet 29 gebeurde het. Melanie wilde een nieuwe aanval inzetten, maar zag over het hoofd dat er een combinatie in het spel kwam. Ilse Barf zag dit niet over het hoofd en haalde uit. Dit kostte Melanie drie schrijven en in één zet zag Melanie de titel aan haar voorbijgaan. Ilse speelde het rustig uit en kon met een gerust hart de stenen in het doosje doen. Zei was kampioene van Nederland en Melanie werd tweede.

Door een grote fout werd Melanie een tweede titel op rij ontnomen en werd ze tweede. Dit is natuurlijk een uitstekend resultaat. Natuurlijk wil je kampioene worden en zeker als je de laatste ronde een punt los staat, maar fouten zijn menselijk. En welke vader of moeder in Nederland kan nu zeggen dat zijn of haar dochter tweede van Nederland is geworden met dammen? Dat zijn er maar weinig.

Melanie Voskuil tweede van Nederland bij de NK aspiranten meisjes. Tristan van der Velde derde van Nederland bij de NK pupillen. Stijn Overeem derde van Nederland bij het NK junioren.  DES Lunteren heeft voor de zoveelste keer laten zien, dat haar jeugd sterk is en sterk blijft. Prima resultaten. Resultaten waar ouders, vrienden, familieleden, bekenden trots op mogen zijn. Wees trots op de resultaten die behaald worden. Er zijn er maar weinig die dat kunnen zeggen.