Gerlinda Schaafsma aspiranten kampioene van Nederland.

4 mei

Vandaag werd bij damvereniging DES Lunteren de laatste ronde gehouden van het Nederlands damkampioenschap voor aspiranten meisjes. Ook was er vandaag het NK voor meisjes welpen. De technisch coordinator van de KNDB Johan Krajenbrink opende op deze dag het kampioenschap met een pluim voor damvereniging DES Johan zei dat DES een model damclub is. Een club met een gezonde jeugdopleiding waarbij jongens en meisjes samen lid zijn van de vereniging. Ook roemde hij het vele werk van het bestuur en de jeugdleiders. Dit was natuurlijk een mooi compliment voor de damvereniging.

De aspiranten
Gerlinda Schaafsma en Marieke Altena opende allebei heel voorzichtig. Naar 2 uur spelen hadden beide dames slechts 13 zetten genoteerd. Hierna sloeg de vlam in de pan en behaalde Gerlinda een dammetje dat haar een schijf voorsprong opleverde. Marieke moest nu nog meer riscio’s nemen en Gerlinda kon rustig afwachten en kijken hoe haar concurrent Lisa Aleven er voor stond. Lisa Aleven kon tegen Dana v.d. Wiele geen voordeel krijgen en kwam niet verder dan een teleurstellende remise.
Gerlinda maakte nu het karwei af tegen Marieke en werd met een mooie score van 15 punten de terechte kampioen bij de aspiranten. Melanie Voskuil eveneens uit Lunteren profiteerde eveneens van de nederlaag van Marieke door zelf de winnen van Mabel v. Leeuwen. Melanie kwam hierdoor met 11 punten op een mooie derde plaats. De laatste partij tussen Mariska Veer en Tessa Aleven ging om de eer.
Mariska won verdiend en steeg hierdoor naar de 6e plaats De prijsuitreiking werd door de voorzitter Jaap Heij gedaan i.s.m. de jeugdcoordinator van de KNDB Mariska Bos. Mariska bedankte damclub DES voor het vele werk wat ze deze week hadden verricht. Ook reikte ze namens de KNDB een mooie bord uit. als dank voor de organisatie. Jaap was natuurlijk super trots dat hij de eerste prijs mocht uitreiken aan clubgenote Gerlinda Schaafsma. Ook Melanie behaalde met een derde plaats het podium. Damclub DES kan met de organisatie van het meisjes NK terugkijken op een mooie damweek in Lunteren.

Welpen finale
Bij de welpen meisjes was er geen hoofdrol weggelegd voor de lunterse meisjes. Suzanne Slijkhuis begon het toernooi zwak met 2 punten uit vijf rondes. Hierna herstelde Suzanne zich goed en kwame er toch nog 6 punten bij. Hierdoor eindigde ze op een 7 e plaats in de eindrandschikking. Marielle v.d. Brink is weer damervaring rijker en behaalde in de laatste ronde haar verdiende winstpartij tegen Lieke Vreugdehil. De kampioene werd Marie Gabbert uit Wageningen met een mooie score van 18 punten uit 10 wedstrijden. Haar jongere zusje Luise Gabbert werd tweede met 15 punten. Het brons ging naar Nicole de Vries uit Hoogeveen.

Pupillen finale
IN Rijnsburg deden afgelopen week maar liefst 4 pupillen van damvereniging DES mee aan de landelijke finale. Hier eindigde ook drie jongens in de middenmoot van het kampioenschap. Jeroen v.d.Brink werd achtste met een score van 8 punten. Johan Top drie plaatsen lagere met een score van 7 punten. Biense Wielstra moest met de veertiende plaats genoegen nemen. Biense behaalde zes punten deze week. Jan Cysouw was de pechvogel dit toernooi en werd achttiende met een score van 3 punten. Alle vier de jongens hebben een leerzame en ontspannende week achter de rug in Rijnsburg. De kampioen werd hiet Jorne Huiting uit Doetinchem met een mooie score van 14 punten.