DES verslaat DUO en blijft in titelrace

15 feb

Op dinsdagavond 14 februari 2012 werd de 10e ronde gespeeld in de Gelderse Hoofdklasse. DES Lunteren trad daarin thuis aan tegen het zwalkende Dammers uit Oost. Deze oud-kampioen van Gelderland blijft desondanks een gevaarlijke tegenstander. Ondanks een reglementaire 2-0 voorsprong voor DES, vanwege het niet opkomen van een DUO-speler (die anders tegen Aldert van Eck had mogen spelen), bleek het toch een enorm spannende wedstrijd te worden. Het was een dubbeltje op z’n kant, maar gelukkig voor DES viel ‘ie precies goed!

Berrian Lammers is dit jaar voor DES een geoliede puntenmachine, dit keer versloeg hij jeugdspeler Nick Jansen zonder enige moeite. Met een leuke meerslagfinesse zette hij DES op een 4-0 voorsprong. Arjen Timmer speelde op bord 2 tegen Ralf Richters een (onvoltooide) hekstellingspartij. Richters moest steeds de lastige keuzes maken en kwam ten slotte zo onevenwichtig te staan dat de Lunterse topscorer de winst eenvoudig kon forceren. Ondanks deze royale 6-0 voorsprong pakten donkere wolken zich plotseling samen boven de damborden in De Schuifeldam.

Voorzitter en teamleider Jaap Heij nam in de opening tegen Jan Masselink een afwikkeling die nadelig bleek te zijn. Hij kwam fors onder druk te staan, maar kon in de tijdnoodfase counteren naar een kansrijke stelling. Toen Jaap dit echter over het hoofd zag, liep hij tot overmaat van ramp ook nog eens in een simpele doorbraak waarna hij direct opgaf. Harmjan Lammers leed ook een onnodige nederlaag tegen de geroutineerde Grotenhuis ten Harkel. Juist mét zijn specialiteit werd hij geklopt, namelijk door een tactische wending. Het werd zelfs weer 6-6 toen ook Arno Bos in tijdnood het spoor bijster raakte tegen Bert Woolschot (aan bord 1). Na een aanvalspartij waarin Arno steeds beter kwam te staan was dit een ronduit zure nederlaag.

De twee nog spelende DES’ers hadden de zware taak om hun team nog in de titelrace te houden. Bij puntverlies zou DES immers bijna zijn afgehaakt in de strijd met damclub Lent om de prestigieuze Gelderse titel. Gelukkig was dit aan hen beiden toevertrouwd. Dik van Roekel speelde een voor zijn doen rustige partij tegen Jaap de Vries, maar in tijdnood werd door beide spelers de knuppel in het hoenderhok gegooid. De Vries brak door, maar van Roekel bleef uiterst kalm en wikkelde vakkundig af naar remise. Arwin Lammers boekte ten slotte een uiterst belangrijke overwinning tegen Simon Wiersma, op bord 4. Arwin nam al vroeg in de partij een aanval in, maar zijn tegenstander speelde degelijk en had duidelijk zijn zinnen gezet op remise als uitslag. Mede dankzij precies rekenwerk vond Arwin steeds de meest kansrijke variant en na de tijdnoodfase bleek de stelling van Wiersma simpelweg verloren te zijn.

Zo werd de einduitslag 9-7 in het voordeel van DES en blijft het Lunterse team in een spannend titelgevecht verwikkeld. De laatste ronde moet de beslissing brengen wanneer DES aantreed tegen de directe concurrent, damclub Lent. Wanneer deze wedstrijd wordt gespeeld is nog niet helemaal duidelijk, doordat de slotronde op 2 maart op losse schroeven staat door klungelig optreden van de competitieleider van de Gelderse Dambond.

Het halve team
Het winnende 5-tal

One Reply to “DES verslaat DUO en blijft in titelrace”

 1. De laatste wedstrijd op 2 maart tegen D.C. Lent.
  Mogelijk bij CTD ?
  Die spelen dan thuis tegen W.D.V.- Winterswijk
  Anders op een andere locatie.>
  In iedergeval op vrijdag 2 maart!
  Het is al een mooi seizoen voor onze jonge ploeg.
  Maar wie weet zit er nog meer in!

Gesloten voor reacties.