DES P1 krabbelt omhoog, winst tegen Harderwijk

13 dec

Donderdag 12 december stond voor het eerste provinciale team van DES Lunteren de uitwedstrijd tegen Harderwijk op het programma. Gezien de stand op de ranglijst waren de Lunterse dammers underdog, want Harderwijk kent een goede seizoensopening in de Gelderse Hoofdklasse. Ook moest Lunteren met drie (weliswaar sterke en ervaren) invallers spelen. De verwachting was echter wel dat het een spannende wedstrijd zou worden.

En dat werd het. Allerlei spelsystemen werden op het bord gebracht. Flankaanval, centrumstrategie, flankomsingeling, partie-Bonnard, harry’s (spel met hoge actieve randschijven) en totaaldammen (groot ontwikkelings- of tempovoordeel). Arwin Lammers opende voor de Lunteranen de score door de defensief spelende Van de Berg te verslaan met een vederlichte damcombinatie. Arno Bos speelde een partij met een spannende wederzijdse flankaanval. Hij rook op het juiste moment zijn kansen in de partie-Bonnard, normaal gesproken een systeem van ‘alles of niets’. Het werd alles, toen zijn sterke tegenstander Wuestman de juiste voortzetting niet vond. Dit betekende een sterke 4-0 voorsprong.

Harmjan Lammers bereikte op het eerste bord niets tegen de Harderwijkse topscorer Bert Foppen, dus werd hier een logische remise bereikt. Hierna was, eerlijk is eerlijk, het geluk aan Lunterse zijde. Jan Bos won op de klok van de sterke jeugdspeler Jan van der Star, terwijl de stand op het bord maximaal remise was en hij daarvoor door het oog van de naald was gekropen. Pas bij een 7-1 voorsprong voor DES, deed Harderwijk wat terug. Evert Evers werd door Fred Elgersma vanuit de opening overlopen. Een vroege ‘slechte binding’ deed Evers al snel positioneel de das om, en hij kreeg geen herkansing.

Jacco Bos trof de kopman van Harderwijk, Jan-Hendrik Kok. Laatstgenoemde maakte allerlei omsingelende bewegingen, kwam ook beter te staan, zelfs een schijf voor. Maar door het totaaldammen van Jacco, want hij pakte wel erg veel tempovoordeel, kon hij nog ternauwernood remise forceren. De Lunterse kopman Arjen Timmer trof in Wout Mensink een actief verdedigende tegenstander. Het voordeel op de klok ontwikkelde zich sneller dan het voordeel op het bord, maar Mensink werd ontegenzeggelijk fors onder druk gezet. De eerste tijdnoodfase overleefde hij ternauwernood, maar de tweede werd hem fataal. In een normaal gesproken remisestand (twee dammen voor Mensink, (bijna) vier voor Timmer) werd de trukendoos geopend en maakte Mensink alsnog een fatale fout.

De remise tussen Wim Lammers (DES) en Joras Ferwerda was verwacht, al moest het van ver komen voor de Lunterse dammer. De eindstand werd hiermee bepaald op 11-5 in het voordeel van DES. Zo krabbelt de Lunterse damformatie weer iets omhoog en bevindt het zich nu in de middenmoot van de Gelderse Hoofdklasse.