DES P1 komt goed weg tegen Voorthuizen

25 sep

Afgelopen dinsdagavond stond de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen in de Gelderse Hoofdklasse op het programma. DES Lunteren trof thuis de damvrienden uit Voorthuizen. Zoals terecht werd opgemerkt in de openingsspeech heeft de competitieleider het zichzelf wel heel gemakkelijk gemaakt door het schema van vorig seizoen te kopiëren/plakken. Zodoende was DES – DVV opnieuw de seizoensouverture. En wat voor één.

Voordat de wedstrijd begon werd een indrukwekkende minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de ons ontvallen Dik van Roekel, die de afgelopen jaren een trouwe teamspeler was binnen het eerste provinciale team van DES. Hierna brandde de strijd op de borden los en werden er veel spannende partijen gespeeld, veelal met open vizier. Voorthuizen was verzwakt door het ontbreken van Jaap van Hierden sr., die vanwege gezondheidsproblemen niet in actie kon komen. We wensen hem vanaf deze plaats veel sterkte en bovenal hopen we met hem en de zijnen op een voorspoedig herstel.

Op bord 6 speelde Wijnand Voskuil tegen de snel spelende Jan Bloemendal. Ondanks initiatiefrijk aanvalsspel van Wijnand leek de beslissing niet te gaan vallen, totdat de degelijk verdedigende Bloemendal plots een foutje maakte. Het betekende een vroege voorsprong voor DES. Berrian Lammers damde op bord 8 een gelijkwaardige partij tegen invaller Henk Hendriksen met remise als logisch eindresultaat. Jaap Heij vergrootte aan bord 7 de voorsprong voor DES door te winnen van Alie van de Ruitenbeek – van Gulik. Lange tijd leek er niets aan de hand voor de enige vrouw in de wedstrijd, maar in het late middenspel kwam ze toch nog onverwachts een schijfje achter en dit bleek uiteindelijk fataal.

Het leek een soepele overwinning te gaan worden voor DES, bij een 5-1 voorsprong en nog volop gelijkopgaande strijd op de overige borden. Niets bleek minder waar. Op bord 1 trof Harmjan Lammers de kopman van Voorthuizen, Erwin van Hierden (ook topspeler bij Lunteren, maar dan in de landelijke wedstrijden). Harmjan probeerde de partij van meet af aan te neutraliseren, maar het lukte niet onder de steeds voortdurende druk uit te komen. Een voor hem toch wel teleurstellende nederlaag was zijn deel. Tussenstand 5-3. Ondertussen naderde de strijd op de overige borden een (anti-)climax. Arwin Lammers (tegen Jaap van Hierden jr.), Sander Neutel (tegen Henri van Hierden) en Arjen Timmer (tegen Aalt van de Kuilen) moesten vechten voor een puntje. Het kwam dan ook heel goed uit dat Arno Bos een winnende stand op het bord had tegen Stijn Overeem, aan bord 5. Na een positioneel zwak opgezette partij kantelde het voordeel in het late middenspel opeens naar Arno toe. Bekwaam zette hij het overmachtseindspel in winst om. 7-3.

Arjen Timmer stond inmiddels aan bord 2 verloren. Een zeer principiële partijopzet van beide spelers (Aalt centrumaanval, Arjen omsingeling) leverde een prachtig duel op. Het lukte Arjen niet om écht vat te krijgen op de centrumstand van Van de Kuilen, en na een blunder leek het definitief over. Aalt combineerde naar dam. Ook Arwin en Sander stonden inmiddels een schijf achter. Sander speelde een prima partij in het aanvalsklassiek, maar op het moment suprême… offerde hij een schijf die hij nooit meer terugzag. Deze misrekening kwam hem duur te staan: hij verloor. Arwin had ondertussen nog wel een puntje uit het vuur weten te slepen. Hij liep in zijn partij voortdurend achter de feiten aan, zijn klassieke positie was telkens minderwaardig. Met een remise mocht Arwin niet mopperen, en DES ook niet. Tussenstand 8-6.

Het leek een kwestie van tijd voordat Arjen op zou moeten geven, maar gezien de stand op de andere borden rommelde hij ondanks een dam tegen nog een aantal zetten door. En waar Arjen de eerste blunder maakte, maakte nu Aalt op zijn beurt ook een forse misstap. Hij speelde onjuist met zijn dam en raakte deze kwijt met een zwaar nadelige stand als gevolg. De overgebleven stelling bleek zelfs zo nadelig, dat dit aan alle kanten plots verloren bleek te zijn. Enigszins bezwaard speelde Arjen dan ook de partij uit en won. Zo eindigde deze spannende teamwedstrijd in een 10-6 overwinning voor DES Lunteren P1. Een wisselvallige wedstrijd met een goed eindresultaat.

De kop is eraf.

One Reply to “DES P1 komt goed weg tegen Voorthuizen”

Gesloten voor reacties.