DES Lunteren uit de degradatiezone

6 feb

Gisterenavond is DES Lunteren erin geslaagd om uit de degradatiezone te ontsnappen. Na een spannende wedstrijd tegen koploper VBI Huissen werd er door de Lunteranen een brede glimlach opgezet. Het werd 9-7 in het voordeel van de Lunteranen. Hiermee stegen ze van plaats tien naar plaats zeven en zijn ze voorlopig buiten gevaar.

De avond begon met een tegenvaller, maar gelukkig ook een meevaller. Mark Sanders kon in tijdnood geen remisevariant vinden tegen Geert van Aalten. Mark gebruikte teveel tijd om een stand op te bouwen en kon niet voorkomen dat hij snel moest gaan spelen. Hierdoor maakte hij een fout en kon Geert van Aalten de winnende combinatie uithalen. Gelukkig kwam Arwin Lammers al binnen twintig zetten een schijf voor tegen Martijn Weijers. De Huissenaar maakte een grote fout en kon dit niet meer rechtzetten. Na twee gespeelde partijen stond het 2-2.

De remise van Ronald van de Beek tegen Dirk Joosten was een terechte uitslag. Beide spelers konden geen beter spel creëren en schudde elkaar al gauw de hand. Hierna volgde een belangrijke overwinning van Sander Neutel op Remco Vredenberg. Sander bouwde zijn stand solide op, nam een Ghestem en kon zo een voordelige stand op het bord krijgen, wat voldoende was voor de overwinning. Hierdoor kwam DES Lunteren op een 5-3 voorsprong.

Hierna volgde er een aantal remises. De eerste was van Henk Klarenbeek tegen Joost Hendriksen. Hier kwam een spannende stand op het bord, wat voordeliger leek voor Klarenbeek. Joost Hendriksen speelde echter sterk tegen en kon zo toch vrij gemakkelijk een punt binnenslepen. Ook de remise van Arjen Timmer tegen Emiel Leijser was terecht. Timmer leek wat voordeliger te staan, maar de Huissenaar liet zien, dat hij niet zomaar te verslaan is en pakte een punt. 7-5 voor DES Lunteren.

Ook Aldert van Eck behaalde een remise deze avond. Tegen Jan van Loenen jr. kon hij geen voordelig spel op het bord krijgen. Ook de tegenstander kon dit niet, alhoewel die bij vlagen wel wat beter leek te staan. Beide spelers gaven het niet meer uit handen, waardoor de remise een feit was. Het achtste punt was binnengehaald, wat betekende dat Lunteren sowieso een gelijkspel zou gaan halen en hiermee een aantal plaatsen zou gaan stijgen.

Maar het was nog niet klaar in Lunteren. Op bord acht speelde Arno Bos een sterke partij tegen de Huissenaar Boogaard. Arno nam een op het oog gewaagde aanval, maar kon zijn aanval sterk uit de verf laten komen. Helaas voor de Lunteraan was het eindspel net niet voordelig genoeg, waardoor hij genoegen moest nemen met een remise. Dit mocht gelukkig niet meer baten voor de einduitslag. Een punt van Arno was voldoende om DES Lunteren met 9-7 te laten winnen van VBI Huissen, de koploper van de Gelderse Hoofdklasse.

Door deze overwinning steeg DES Lunteren gisterenavond drie plaatsen op de ranglijst, waardoor het nu zevende staat. Plaats tien was een degradatieplaats, maar na gisterenavond was Lunteren daar niet meer te vinden. De Lunteranen zijn nog steeds niet uit gevaar, maar de eerste stap is gezet. De laatste twee partijen van het seizoen wordt er gespeeld tegen CTD Arnhem en WSDV Wageningen 2. Als Lunteren er hiervan één kan winnen, kan het bijna niet meer misgaan. Vrijdagavond 19 februari gaan we zien hoe de competitie verder verloopt voor DES Lunteren. Dan wordt er in Arnhem gespeeld tegen CTD, de nummer zes van de competitie, die vier punten boven DES staat.