DES 1 uitgeschakeld in derby

27 mei

Dinsdagavond 26 mei 2009 stond de GDB-bekerderby BDSV Barneveld 1 – DES Lunteren 1 op het programma. Barneveld had genoeg aan een gelijkspel om door te gaan, vanwege het feit dat hun team lager ingeschreven staat. Zij hadden al eerder in het bekertoernooieen tweetal hoger aangeschreven teams uitgeschakeld, dus Lunteren was gewaarschuwd. DES verscheen met de zelfde 4 spelers waarmee ook Tiel verslagen werd. Never change a winning team, toch? Barneveld miste Evert van de Pol (Thailand open) en Ap van Ingen (vakantie), maar had daarentegen wel Daniël Merkus opgetrommeld. Het werd een spannende wedstrijd.

Aan bord 2 speelde Arjen Timmer tegen Lunteraan Theo Stoverinck. Arjen probeerde vanuit de opening druk te zetten op de stelling van Stoverinck, maar laatstgenoemde speelde oerdegelijk. Er was geen doorkomen aan: remise. Aan bord 3 speelde Harmjan Lammers tegen Ed Blankesteijn. Het werd een rommelige partij waarbij Harmjan veruit de meest creatieve speler bleek, in het eindspel bezweek Blankesteijn onder de druk van Harmjan. Zo stond DES halverwege op een voorsprong van 3-1. Maar de vooruitzichten op de andere borden stemden niet tot blijdschap…

Aldert van Eck speelde aan bord 1 een klassieke partij tegen Daniël Merkus. De Amsterdamse Barnevelder (of is het Barneveldse Amsterdammer?) kreeg in het late middenspel een flexibelere stelling en daarmee ook groot voordeel. Het schijnt dat in het eindspel nog een punt te halen was, maar dat werd niet gezien door Aldert. En zo werd het 3-3 en móest Sander Neutel winnen, wilde DES de volgende bekerronde halen. Hij speelde aan bord 4 tegen Matthias de Kruijf. Lange tijd leek hij groot voordeel te hebben met zijn massieve aanvalsstand, al weersprak zijn tegenstander dat. Hoe verder de partij vorderde, hoe slechter Sander kwam te staan. De Kruijf, in de landelijke competitie net als Merkus ook al een DES-speler, rommelde zich voor twee schijven een weg naar dam en in het eindspel raakte Sander de draad helemaal kwijt. De Kruijf won en 5-3 winst voor Barneveld.

Zo liep deze bekerderby uit op een deceptie voor DES. Voor het tweede achtereenvolgende jaar plaatst DES zich niet voor het KNDB-bekertoernooi. Dit in tegenstelling tot BDSV Barneveld. Nogmaals onze hartelijke felicitaties.

3 Replies to “DES 1 uitgeschakeld in derby

 1. De 4-4 regeling wordt volgens jaar afgeschaft.?
  Dit is een vergaderpunt op 27-05 van de gelderse dambond te Huissen
  Dat is voor de landelijke teams te hopen, anders is het vechten tegen de bierkaai.
  b.v. B.d.s.v. Daniel ereklasse, theo, landelijk hkl, matthias, lh 1.
  Neemt niet weg dat er gewoon gewonnen had moeten worden.!!
  Harmjan won van Ed en dan waren de drie remises voldoende geweest.
  soms zit het mee en soms zit het tegen!

 2. Artikelwijziging, besloten op de vergadering gisteren (27-05) in Huissen:
  artikel 420.12 wordt (in het kort) :
  -Bij 4-4 gaat het laagst spelende team door.
  -Bij 4-4 tussen gelijk spelende teams: sneldammen in dezelfde opstelling.
  Blijft dit ook 4-4. dan volgt:
  1 de 1e winstpartij vanaf bord 1 in de gewone wedstrijd
  2 de 1e winstpartij in de sneldamwedstrijd
  3 loting.
  Voorstellen over een andere opzet haalden het niet, er komt wel een commissie bij elkaar om een en ander onder de loep te nemen.

 3. B.D.S.V. in de finale van de beker.

  Onze damvrienden uit Barneveld hebben de finale van de bekercompetitie gehaald!!
  Ze speelde 4-4 tegen D.C. Lent 1.

  Theo wint van Edgar Hartman en Matthias verslaat Marco Bronswijk
  Evert verliest van Jasper Lemmen en Daniel verliest aan bord 4 van Thijs Gerritsen.

  B.D.S.V. succes in de finale tegen Hengelo of dammers uit Oost

Gesloten voor reacties.