Zware zomertraining bij DES

15 aug

Deze zomer wordt er niet stilgezeten bij Door Eendracht Sterk. Integendeel, er wordt keihard getraind om er voor het komende seizoen ‘weer goed op te staan’ (deze wazige uitspraak willen voetbaltrainers nog wel eens gebruiken). Dat zal hard nodig zijn voor bijvoorbeeld het eerste team van DES, dat uitkomt in de sterkste damcompetitie ter wereld, de Ereklasse! Deze competitie is zwaarder dan ooit, en na het wegvallen van kopman Henk Klarenbeek werd dan ook besloten door het bestuur van DES dat een extra trainingskamp noodzakelijk zou zijn om het niveau van de rest van het team (inclusief de nieuwkomers) naar omhoog te tillen. Er zijn namelijk nog altijd individuen die de nuances van het spel niét snappen… Het wijze plan werd door de bestuursleden, waaronder de teamleider van het eerste zich ook bevindt, met weldadige voortvarendheid uitgevoerd.

Op zaterdag 23 juli, na de vakanties van de DES-vedetten, werd de eerste trainingssessie afgenomen onder de strenge edoch bezielende leiding van voorzitter Jaap Heij. Het onderwerp was: efficiënt afbreken. Dit was een hele praktische training die gebruikt kan worden om de grootmeesters, die ook komend seizoen in grote getalen naar de Schuifeldam zullen komen, af te stoppen. Om hun stellingen zodanig af te breken dat ze geen winstkansen kunnen krijgen. Het DES-bestuur was zich er natuurlijk diep van bewust dat het niet bij deze ene trainingsvorm kon blijven. Sterker nog: liever had ze helemaal niet zo’n anti-damtraining georganiseerd (we zijn tenslotte damliefhebbers!), maar het was toch noodzakelijk. Je moet tenslotte wel realistisch blijven als degradatiekandidaat. Gelukkig werd na deze afbraaktraining volop gewerkt om de andere vaardigheden die een (top)dammer nodig heeft om optimaal te kunnen presteren, te verbeteren. Aan alles werd gedacht, zoals wel blijkt uit het volgende overzicht (uiteraard kunnen we op deze openbare plaats niet de ins en outs van deze trainingssessies uit de doeken doen, we moeten de tegenstanders niet wijzer maken dan ze al zijn). Er werd de afgelopen tijd volop getraind op onder meer:

  • rekenvaardigheden
  • opbouwmogelijkheden
  • techniek / technische vaardigheden
  • analytisch inzicht / taxatievermogen
  • creativiteit
  • voordeel pakken
  • doorzettingsvermogen

Dat is een hele waslijst aan trainingspunten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige DES-dammers vermoeid beginnen te raken van deze uitgebreide trainingssessies. Maarja, dan moeten ze maar niet op zo’n hoog niveau willen dammen! Momenteel, met nog ruim twee weken voor de boeg voordat de eerste trainingswedstrijd op het programma staat (op 3 september in de eigen Schuifeldam, het Crum-Nielstoernooi), wordt er hard getraind in het afmaken van gunstige posities die gecreëerd zijn na hard werken. De laatste loodjes wegen het zwaarst, maar dan heb je ook wat. Dan kan DES met goede moed het nieuwe damseizoen tegemoet treden.

Waar een renovatie van de WC’s al niet goed voor is…
Arjen Timmer