Dromen over dammen

24 sep

Laatst droomde ik. Gek genoeg was het een droom die zich in de toekomst afspeelde. Ik was ondertussen 70, geëmigreerd naar de VS en had een roemruchte carrière achter de rug. Opeens moest ik weer denken aan dat spelletje, of eigenlijk die sport waar ik jaren en jaren geleden zo veel plezier aan beleefd had. Misschien kon ik daar nog eens wat mee doen, als net gepensioneerde had ik toch tijd te over.

Ik ga achter de computer zitten en tik ‘dammen’ in op Google. 263 hits. Hmmm… daar is blijkbaar niet veel meer van overgebleven. De eerste hit, www.knbtbvds.nl, leek niet echt iets te zijn. De tweede link dan maar, de website van de kndb. Dat kwam nog wel vaag bekend voor. O ja, de dambond, daar staat vast wel wat informatie op! Het eerste nieuwsbericht gaat over een voorstel van de dambond over het Nederlands Kampioenschap. Er wordt voorgesteld het NK nog maar eens in de drie jaar te organiseren door gebrek aan financiële mogelijkheden en te weinig deelnemers. De tussenliggende jaren kan Roel Boomstra, die de afgelopen 30 jaar kampioen is geworden met de maximale score van 10 uit 5, benoemd worden als Nederlands kampioen. De stemming hierover onder de leden eindigde in 10 voor en 9 tegen zodat het voorstel het niet gehaald heeft.

Pfff, deze droom begint op een nachtmerrie te lijken. Snel doorklikken naar het tweede nieuwsbericht. Hierin wordt verslag gedaan van de wedstrijd van KNDB-leden tegen zogenaamde killerdammers. Dit bleek ondanks verwarring over de regels een succes geweest te zijn. De KNDB hoopt binnenkort een toernooi te organiseren waarin spelers uit de zes verschillende bonden tegen elkaar zullen spelen. De Delfse bond en de killerbond hebben in ieder geval al toegezegd te komen.

Zes verschillende bonden? Waar komen die vandaan? Ik google verder en wikipedia blijkt uitkomst te bieden. Onder het kopje geschiedenis staat “het jaar 2020 was een rampjaar voor het dammen  en volgens sommige historici zelfs het officiële einde van de damsport. In dat jaar viel de dambond uiteen door ruzies over de verschillende spelvormen. Het terugdraaien van de invoering van het killerdammen was de aanleiding voor verschillende groepen om een eigen bond op te richten. Het killerdammen bleek voor veel dammers een te grote verandering. Daarnaast was 25% van de dammers afgehaakt omdat ze wat mindere standen verloren en niet meer op remise konden spelen, terwijl dit toch als een van de belangrijkste onderdelen van het spel werd gezien. Op dit moment heeft de grootste bond, de Zeeuwse plusjesdambond nog maar krap 150 leden waarvan de helft boven de 65 is.”

Ergens besef ik dat ik beter kan gaan golfen, maar uit nieuwsgierigheid google ik toch maar even verder. Als surfend langs al jaren niet meer bijgewerkte sites van damclubs kom ik op het forum van de werelddambond. Ook hier blijkt niet zoveel leven meer in te zitten. Wel wordt ik doorverwezen naar www.knbtbvds.nl. Hé, die is al eerder langsgekomen. Toch maar even kijken. Het blijkt te gaan om de Koninklijke Nederlandse Bond ter Bevordering van DamSpelvormen. De bond is opgericht door mensen die al jaren op internetfora discussieerden over verschillende spelvormen. De voorzitter, Michel Groenteboer, schrijft: “omdat we al jaren veel goede ideeën bedachten, maar deze nooit uitgevoerd werden, hebben we zelf een sport gemaakt van het bedenken van ideeën. Dit geeft ons meer spelvreugde dan dat saaie dammen, waar eigenlijk al onze leden mee gestopt zijn.”

Precies op het moment dat ik besluit te kijken of er ergens in de buurt een golfclub is wordt ik wakker. Voor de zekerheid toch maar even checken. Ik slaak een zucht van verlichting, dammen geeft nog 879.000 hits. Hopelijk gaan er dingen gebeuren waardoor dat zo blijft in de toekomst.

AA

AA staat voor de nieuwe columnist (of zijn het er meer dan één?) van des-lunteren.nl. Het is de bedoeling dat er ongeveer één keer per maand een column verschijnt over de damwereld. Reacties hieronder zijn van harte welkom.

3 Replies to “Dromen over dammen

  1. Oef, Arjen, ik vrees dat je droom nu al uitkomt. Als DES1 tijdens de Gelderse competitie nu al geen, volledig, team kan opstellen :(

  2. Inderdaad een zeer treurige zaak. Ik had me 5 dagen van tevoren afgemeld en Jaap heeft er alles aan gedaan om invallers te zoeken. Maar die konden helaas ook allemaal niet. Laten we hopen dat het niet meer gebeurd.

    Complimenten overigens aan Berrian en Harmjan, jullie zijn goed bezig!
    En Matthias, ik heb bovenstaande column niet geschreven hoor!!!

Gesloten voor reacties.