KvG sneldammen voor clubteams

6 apr

Afgelopen vrijdagavond 3 april 2009 werd het Gelders Kampioenschap sneldammen voor clubteams georganiseerd door damvereniging DES Lunteren, in samenwerking met De Kroonschijf Ede. Er werd niet gespeeld in onze damarena – ‘de Schuifeldam’ – maar in gebouw Euterpe, vanwege de ruimte. Het werd een geslaagd toernooi. Een overzicht van de resultaten.

Hoofdklasse: zoals vanouds ging de strijd in de hoofdklasse tussen Dammers uit Oost (DUO) en DES Lunteren. Het onderlinge duel bracht de beslissing, want alle andere wedstrijden werden door beide teams gewonnen. Arjen Timmer speelde op bord 1 remise tegen Wouter Ludwig, Aldert van Eck verloor helaas van Jochem Zweerink aan bord 2, Harmjan Lammers speelde remise tegen Niek Smeitink en Wijnand Voskuil verloor van Bert Woolschot. Zo prolongeerde DUO zijn titel. Topscorer werd Wouter Ludwig met 13 punten uit 7 wedstrijden, 2e op de lijst was Arjen Timmer met 11 uit 7. Ook Aldert van Eck en Jochem Zweerink haalden eenzelfde aantal punten.

Eerste Klasse: In deze klasse was BDSV Barneveld een maatje te groot voor de andere teams. Slechts eenmaal werd gelijk gespeeld en de overige wedstrijden werden gewonnen. DES Lunteren eindigde ook in deze klasse op een goede tweede plaats. Het team met Arjan van Galen, Jaap Heij, Berrian Lammers en Arwin Lammers scoorde exact één bordpunt meer dan DC Zevenaar. Topscorer van de klasse werd Evert van de Pol met 11 uit 6 en topscorer van het tweede DES-team werd Arjan van Galen met 10 uit 6.

Tweede Klasse: In de tweede klasse was er een derde plek te noteren voor DES. Het jeugdige team onder leiding van Jan Bos – en verder Dennis Bos, Henk Jongbloed en Gerwin Schimmel – presteerde uitstekend en deed weinig onder voor winnaar WSDV 3 en nummer twee De Kroonschijf 2. Henk Jongbloed scoorde een fraaie +2, hij behaalde 8 punten uit 6 wedstrijden en werd hiermee topscorer van het derde team.

Aldus werden 3 podiumplaatsen behaald door de jeugdige DES-teams. Gezien die jeugdigheid valt er nog veel meer succes te verwachten in de nabije toekomst. Volgend jaar gaan we in alle klassen voor de titel. Zie voor alle detailuitslagen http://www.geldersedambond.demon.nl/competities/clubcompetities/2008-2009_snel_gdb_uitslagen.htm.

[P.S. 1: Eén punt van aandacht voor het bestuur van de GDB werd ook bij dit kampioenschap schrijnend duidelijk. District Noord en district Oost van Gelderland zijn al jaren trouw deelnemer aan het KvG sneldammen voor clubteams. District Zuid, met waarlijk niet de minste verenigingen – Huissen, Lent en Culemborg bijvoorbeeld – laten het bij dit toernooi vrijwel altijd afweten. Alleen DV Slagvaardig Wamel deed mee uit district Zuid. Waarom is dit toernooi niet in trek bij de verenigingen van district Zuid? Dit moet veranderen in de toekomst, want aan een kampioenschap van Gelderland moeten in principe alle (sterke/grote) damverenigingen meedoen!]

[P.S. 2: O ja, tegenwoordig zijn er geen districten meer in Gelderland, maar u weet ongetwijfeld wat er bedoeld wordt…]