Geslaagde reünie DES

17 sep

Afgelopen vrijdagavond werd bij damclub D.E.S. een reünie voor oud- en eigen leden gehouden in het damgebouw van D.E.S. De Schuifeldam. Er waren ongeveer 50 dammers op deze leuke avond afgekomen. De grootste verrassing was dat de voorzitter van de Gelderse Dambond Gerhard Gerritsen binnen kwam en ook de bondsdirecteur van de KNDB Johan Krajenbrink. Jaap Heij kreeg geen kans om het openingswoord te verrichten en moest eerst plaatsnemen op een stoel. Gerhard Gerritsen begon met een toespraak dat Jaap veel voor de damclub doet en met grappige uitspraken vervolgde hij zijn toespraak. De uitreiking van de KNDB – speld ter ere van het 40-jarige lidmaatschap van D.E.S. was voor Jaap daarom een enorme verrassing. De aanwezige leden en oudleden werd ook betrokken in de toespraak.

Hierna kon Jaap de feestavond nog niet open want de bondsvoorzitter Johan Krajenbrink het woord dat D.E.S. te vergelijken is met De Graafschap. Allebei te groot voor de hoogste klasse maar toch altijd meedoen om promotie en een jaar later vaak de degradatie. Ook prees Johan het werk van Jan Crum die op vele fronten een voorloper was in de damwereld. Jan en Anders van Heusden waren de oprichters van de damschool Zuid-West Veluwe in 1992. Jan Crum benaderde Johan om damtraining te geven voor seniorenleden in 1994. Vorig jaar werd de 250ste training gegeven in Lunteren. Johan vind D.E.S. een club met een enorme uitstraling en ook de jeugd is op alle fronten altijd actief. Ook waardeer hij de inzet van Jaap enorm en ook zijn uit de weg gaan van problemen maken in de damsport.

Na al deze mooie woorden kan Jaap eindelijk iedereen bedanken voor haar inzet en komst op de reünie. Er worden vele oud verhalen verteld en ook de plakboeken, oude foto’s en kampioensboeken hebben veel bekijks. Jaap zet het oud-lid Wim van Harten en nieuw lid Bert van Harten in het zonnetje. De uitreiking van een fotolijstje met beide dammers ( 1977) erop wordt als cadeau aangeboden aan beide dammers. Hierna wordt er nog terug gekeken op 60 jaar D.E.S. De bouw van het clubhuis de Schuifeldam in 1972-1973 werd uiteraard genoemd. De toenmalige sercretaris Reijer Zandsteeg memoreerde in de jaarvergadering het volgende: Reijer citeert: Dat ik de waarheid geen geweld aan doe als ik zeg dat we het met z’n allen het voor elkaar gekregen hebben.

Hierna werd er nog een kwis gehouden waarbij er 25 vragen waren over het verleden van D.E.S. Rein van den Brink zat met 22 punten het dichtst bij de juiste namen. Hierna werd er nog fanatiek gedamd door de aanwezige dammers. D.E.S. kan terugzien op een geslaagde reünie en een gezellige avond met de oud – en leden van D.E.S.