DES Lunteren begint het seizoen goed en neemt revanche op het Noorden

15 sep

Tekst: Arwin Lammers
Foto’s: Paul Wijninga

De dammers van DES Lunteren zijn het damseizoen goed begonnen met een overwinning tegen de dammers uit het Noorden. Halverwege de middag zag het er nog niet zo denderend uit, maar toch trok DES de overwinning over de streep. Vorig seizoen verloor het eerste tiental nog van het Noorden, dus revanche was noodzaak. Sinds dit seizoen spelen de clubs in de hoofdklasse met achttallen, wat betekent dat de teams gemiddeld genomen stukken sterker zijn geworden.

De middag begon goed met een goede overwinning van Bert van Harten tegen Sander Staal. Waar het later op de avond beter ging met de linkervleugel van FC Groningen tegen Feyenoord, was dat bij Sander niet het geval. Hij bouwde zijn stand enorm krom op, ging ook nog eens ten aanval aan de andere kant van het bord en kon niet voorkomen dat Bert de winst afdwong. Een fraaie partij met een 2-0 voorsprong als resultaat.

De volgende speler van DES had die ochtend de gehele reis van Apeldoorn naar Groningen gereden zonder navigatie. Dit zorgde blijkbaar niet voor teveel energieverlies, want Paul Wijninga was tegen Martijn de Jong bezig met een goede partij. Beide spelers kennen elkaar al jaren, omdat Paul dertig jaar in Groningen gewoond heeft en lange tijd bij het Noorden gespeeld heeft. De hele partij was er eigenlijk geen enkele reden tot zorgen voor Paul, totdat Martijn een vier-om-vier uithaalde en blijkbaar dacht te gaan winnen. Hij sloeg de vier damstenen van Paul er met volle kracht vanaf. Paul keek even toe, maakte een korte opmerking en begon vervolgens hard te lachen. Martijn besefte zich dat zijn zetje geen meerwaarde had, want een remise was het gevolg.

Peter Hoogteijling kwam uit Amsterdam voor zijn dampartij en gaf voor de partij aan dat hij van 12:00-14:00 de tijd had om een partij te spelen. In die tijd moest hij de twee punten gaan halen. Om 14:00 uur keek hij eens naar de klok en naar zijn partij, waarna hij zich besefte dat zijn partij tegen Danny Staal, de sterkste speler van het Noorden, toch wat langer ging duren. Gelukkig nam Peter ruim de tijd om er een mooie partij van te maken, want beide spelers waren niet bang en maakten er een spannende partij van. Zowel Peter als Danny moesten nauwkeurig spelen om geen nadeel te krijgen. Beide spelers deden dit dan ook goed en al snel werd er remise overeengekomen. Na afloop werd de partij nog grondig geanalyseerd, maar een echte winst zat er bij geen van beide spelers in. De tussenstand was inmiddels 4-2 in het voordeel van DES.

Coen Bommel speelde tegen een andere sterke tegenstander. Waar vooraf al gezegd werd dat zijn tegenstander, Jan van Meggelen, de theorieën van het damspel goed beheerst, was daar op het bord wat minder van te merken. Coen kwam al snel onder druk te staan en moest de hele middag zijn best doen om een puntje uit het vuur te slepen. Dit kwam mede door twee stenen op veld 22 en 24, wat volgens de theorie een fantastisch aanknopingspunt voor de tegenstander kan zijn. Jan, de theorieman, was dit waarschijnlijk even vergeten, want hij ruilde zijn aanknopingspunt weg. Coen was zichtbaar tevreden en wikkelde snel af naar een remise.

Laura Timmerman begon haar partij tegen Bert Dollekamp wat minder goed. Laura gaf aan dat thuis niet iedereen helemaal fit was en ook had ze een korte nacht gehad vanwege het iets te vaak wakker worden van haar kind. Haar partij was ook niet de makkelijkste. Laura kwam al snel onder druk te staan en moest al haar energie steken in het zoeken naar de beste varianten. Helaas zorgde een mooi offer van de tegenstander voor een kansloze missie. Op het moment van het offer had Bert ook nog een zetje kunnen nemen, waarna Laura direct had kunnen opgeven. Bert koos voor een ander plan, maar kon tien zetten later alsnog de twee punten bijschrijven. Tussenstand was nu 5-5.

Er waren nog drie partijen bezig, waarvan ze er niet allemaal heel fraai uitzagen. Henk Klarenbeek begon zijn partij met zijn favoriete opening. Normaal gesproken zou hij de eerste 25 zetten van de Keller-variant probleemloos op het bord zetten, maar vandaag ging het allemaal even anders. Henk had die nacht maar vier uur geslapen, nadat hij die avond ervoor pas om 01:00 terug was uit Albertville. Zijn auto stond al weken in een garage in Frankrijk en die kon eindelijk kapot opgehaald worden. Na vier uurtjes slaap moest hij weer wat afleveren in Tiel om vervolgens om 8:45 uur opgehaald te worden voor een lange rit naar Groningen. Henk was dus niet op zijn scherpst. Na een lekkere banaan en een blikje Red Bull probeerde Henk vleugels te krijgen, maar zijn partij eindigde al gauw in een nachtmerrie. Henk had halverwege de partij nog een combinatie kunnen nemen, maar dit durfde hij niet aan. De combinatie kostte twee stenen en dus besloot Henk iets anders te spelen. Direct na deze beslissing liep zijn hele stand in de soep en liep hij de rest van de partij achter de feiten aan. Op het moment dat hij eigenlijk de handen wel kon schudden, trapte zijn tegenstander toch nog in een listig ingebouwd zetje van Henk. Henk had blijkbaar toch nog ergens wat energie vandaan gehaald (de tegenstander vermoedt wat chocoladedoping van Coen Bommel) en trok alsnog de overwinning over de streep. Een hele belangrijke, want hierdoor stond DES met 7-5 voor en waren er dus nog maar twee punten nodig voor een overwinning.

Arwin Lammers staat na jaren verlof en een jaartje als vaste speler in het tweede weer in de vaste opstelling van het eerste. Hij probeerde dit direct te vieren met een overwinning tegen Siep Buurke. Siep staat bekend als iemand die vol in de aanval gaat en dit nog wel eens te vol doet, dus Arwin besloot hem lekker in de aanval te laten gaan om zijn aanval te omsingelen. Deze omsingeling kon echter niet doorgezet worden, waarna er door Siep afgewikkeld werd naar een stand waarin hij het centrum beheerste. Dit probeerde Arwin vervolgens ook weer te omsingelen, maar ook de centrumomsingeling kon niet doorgezet worden, waarna Siep weer een grote ruil nam. De partij eindigde zo in de slotfase, waarin Siep veel tempovoordeel had en daardoor alles naar de  rand moest schuiven. Arwin kwam tijdelijk een steen voor, maar kon geen winnende variant vinden. Het resultaat was een eerlijke remise. 8-6 voor Lunteren.

De laatste partij was ook een hele spannende. Erwin van Hierden probeerde Owen Donkers van het bord te schuiven, maar die hield het ontzettend lang vol. Owen besloot vol in de aanval te gaan en Erwin probeerde Owen op te sluiten. Dit ging niet helemaal volgens planning, want Owen kwam op het oog zelfs beter te staan, maar kon door tijdnood niet meer de beste variant vinden. Als hij dat wel had gedaan, was Erwin in moeilijkheden gekomen en zou hij moeten strijden voor een puntje. Erwin kroop door het oog van de naald en kon zelfs afwikkelen naar een overmachtseindspel. Waar menig speler nog lang had doorgespeeld, gaf Owen vrijwel direct op. Een sportieve keuze van deze speler uit het Noorden.

Deze overwinning van Erwin zorgde voor een 10-6 resultaat. Waar DES vorig jaar dus nog verloor van dit team, wat trouwens twee sterke spelers mistte, nam het dit jaar revanche. De spelers uit het Noorden waren vorig seizoen nog zeer enthousiast, met harde overwinningskreten in het damgebouw van Lunteren, maar nu vertrokken ze in stilte richting huis. DES is het seizoen zo dus goed begonnen en hoopt dit seizoen weer kans te maken op promotie naar de hoogste klasse van Nederland.

Om deze overwinning mee naar huis te nemen, was wel wat voorwerk nodig. Peter reed van Badhoevedorp naar Groningen en op de terug van Groningen naar Zwolle en weer naar Badhoevedorp. Een reis van ongeveer 400 kilometer. Coen reed van Nijmegen naar Ede en daarna naar Apeldoorn en op de terugweg van Apeldoorn naar Ede en weer naar Nijmegen. Een reis van ongeveer 150 kilometer. Erwin reed van Nijkerk naar Amersfoort en naar Groningen. Op de terugweg reed hij van Groningen naar Zwolle, vervolgens naar Amersfoort om weer in Nijkerk thuis te komen. Een reis van 375 kilometer. Bert reed van zijn huis naar Amersfoort en op de terugweg ook weer. Vermoedelijk ook een reis van meer dan 100 kilometer. Laura kwam met het OV naar Amersfoort en ging op de terugweg van het station in Groningen weer naar huis. Paul reed van Apeldoorn naar Groningen en op de terugweg deed hij dat weer met een tussenstop in Zwolle. Een reis van ongeveer 300 kilometer. Voor sommigen zat er een reistijd van zes uur verwerkt in deze dag, voor de meesten was dit vier uur.

Na dus ongeveer 1325 kilometer rijden met een minimale reistijd van vier uur, een maximale reistijd van zes uur en een reis van Laura met het OV, namen de Lunteranen de overwinning mee naar huis.

DES 1

Klasse: Hoofdklasse A Ronde: 1

   Het Noorden     DES Lunteren  610
 Danny Staal (1359) Peter Hoogteijling (1339)11 3Partij
 Martijn de Jong (1309) Paul Wijninga (1207)11 2Partij
 Jan van Meggelen (1273) Coen Bommel (1195)11 4Partij
 René Wijpkema (1253) Henk Klarenbeek (1392)02 6Partij
 Siep Buurke (1206) Arwin Lammers (1237)11 7Partij
 Owen Donkers (1152) Erwin van Hierden (1407)02 8Partij
 Bert Dollekamp (1140) Laura Timmerman (1217)20 5Partij
 Sander Staal (1036) Bert van Harten (1190)02 1Partij

DES 2

Klasse: 1e klasse B Ronde: 1

   Gooi & Eemland     DES Lunteren 2  79
 Jelmer Martens (1138) Marinus Willemsen (1118)11 5Partij
 Kyrylo Ivanov (1258) Evert van de Pol (1058)20 1Partij
 Maarten Kolsloot (1172) Wim Lammers (1113)02 4Partij
 Peter Frans Koops (1164) Jan Lammers (1173)11 7Partij
 Wim Muijs (1078) Johan Top (1155)11 2Partij
 Anne Wouda (941) Evert Evers (1126)11 6Partij
 Michiel Luiten (995) Richard Cousijnsen (1252)02 3Partij
 Leo van der Laan (1169) Jan Cysouw (899)11 8Partij

DES 3

Klasse: 2e klasse F Ronde: 1

   DES Lunteren 3     CTD Arnhem 2  79
 Henri van Hierden (1176) Maarten Linssen (1317)02 8Partij
 Bram Cysouw (1132) Jan Riesthuis (1057)11 2Partij
 Jaap van Hierden Sr. (1051) Pim Arts (1237)02 7Partij
 Henk Timmer (1050) Aroen Bholasingh (923)11 4Partij
 Jaap Heij (1033) Michael Palmer (1268)11 1Partij
 Chris Versteegen (1031) Lodewijk de Hei (696)11 6Partij
 Levien Cysouw (877) Arnout Mossink (999)20 3Partij
 Silas Schuitemaker (857) Marco Huijzer (872)11 5Partij

DES 4

Klasse: 2e klasse C Ronde: 1

   DES Lunteren 4     Hartholt Olie CT  79
 Frans Lamers (945) Wim Leijssenaar (917)20 5Partij
 Michel Hendriksen Sr. (951) Dick Dijk (875)02 2Partij
 Jur van Ginkel (976) Jan Rensink (937)11 4
 Gerrit Alink (890) Jan van der Kolk (931)11 8
 Melanie Visser-Voskuil (921) Tonnie van Ommen (835)20 7
 André van Steenbergen (694) Peter van der Velden (990)02 3Partij
 Anton Huibers (617) Gerrit Klaseboer (1002)02 1Partij
 Michel Hendriksen Jr. (789) Berend van Lenthe (728)11 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *