65 jaar damclub D.E.S.

23 sep

Damclub DES Lunteren was op 8 september 2024, 65 jaren oud geworden en dat was reden voor een feestavond op vrijdag 20 september en een damtoernooi op zaterdag 21 september.

Feestavond

De feestavond was een gezellig samenzijn van huidige leden en oud leden. Jan Crum junior, de zoon van damclub DES oprichter Jan Crum was via Spanje, Australië en Limburg op tijd om de feestavond te starten met een tompouce met een opdruk van het DES logo. Gerrit de Groot, ook een oud lid, was zeer te spreken over de heerlijke hapjes die de dochter van Wilma Heij had gemaakt. Jeroen van de Brink, ook een oud lid, vroeg zich af wie toch al die mensen waren die hij in de plakboeken met artikelen van 65 jaren historie van DES Lunteren zag staan.. De feestavond was rond middernacht afgelopen. De meeste aanwezigen moesten namelijk de volgende dag dammen in het DES jubileumtoernooi.

lekkere hapjes gemaakt door Jorieke Heij

Damtoernooi

Er hadden zich 32 dammers ingeschreven voor het damtoernooi. Er waren spelers van damclub DES Lunteren en spelers van bevriende damclubs uit de regio (Ede, Barneveld, Ederveen, Winterswijk, Gooi en Eemland) en uiteraard Bert Visbeen uit Middelharnis.

Het toernooi bestond uit 9 ronden. De spelers waren onderverdeeld in drie categorieën en speelden samen één rondtoernooi. Het toernooi was spannend tot aan de laatste ronde.

De opening was al geslaagd door de twee dozen bolussen die Bert Visbeen uit Middelharnis had meegenomen. Bert zei bij een jubileum hoort een cadeautje.

Dit werd door de deelnemers en organisatie natuurlijk van harte gewaardeerd.

In de middagpauze werden de deelnemers getrakteerd op een lekkere lunch waarbij iedereen even kon bijkomen van de inspanningen op het dambord.

Hierna werd er natuurlijk weer fanatiek gedamd door de toppers.

In categorie C won Gerrit Roeterink. Hij stond ook bijna bovenaan in categorie B maar dat werd door een nederlaag in de laatste ronde voorkomen door zijn tegenstander.

De nummer twee werd hier de huisdammer uit Lunteren Henk Brouwer. Een derde plaats was er voor de 87e jarige dammer Gijs Dekker uit Barneveld.

In categorie B won Michiel Luiten. We hoorden al de hele dag dat hij uitstekend in vorm was en aan het einde maakte hij het verschil met 2 weerstandpunten De concurrentie Jaap van Hierden sr en Wijnand Voskuil  eindigde gelijk op 9 punten  en werden hiermee tweede en derde in de B- groep.

In Categorie A had Henk Klarenbeek in de laatste ronde een voorsprong van 1 punt op Erwin van Hierden en Kyrill Ivanov. Het verschil was ontstaan door een overwinning van Henk Klarenbeek in rond 4 op Matthias de Kruijf. Uit het onderlinge duel van Erwin en Matthias in de laatste ronde kwam geen winnaar: remise. Kyrill won in de laatste ronde van Auke Steensma. Henk Klarenbeek wilde het niet laten aankomen op weerstandpunten en ging daarom in de laatste ronden all-in tegen Wijnand Voskuil. Wijnand verzonk in diepe gedachten maar vond geen goede oplossing voor de verschillende vastloopvarianten. Hij nam een afwikkeling met wederzijdse dammmen. Echter Henk had verder gerekend en pakte de dam van Wijnand af. De wedstrijd was beslist.

Na afloop van het toernooi was er een Chinees buffet waaraan vrijwel alle deelnemers deelnamen. Na een heerlijk dag dammen ging iedereen  met een volle maag naar huis.

Na een lange damdag was er een chinees buffet voor de deelnemers.

De toernooi organisatie Jaap Heij, Wilma Heij en Michel Hendriksen junior kijken terug op een geslaagd jubileumtoernooi.

Eindstand (top 3) van de drie categorieën.

Categorie A

  1. Henk Klarenbeek                     9-15        D.E.S. – Lunteren
  2. Kyrill Ivanov                              9-14        Damclub Gooi& Eemland
  3. Erwin van Hierden                  9-13        D.E.S. – Lunteren

Categorie B

  1. Michiel Luiten            –   Woudenberg             9-10 WP 86
  2. Jaap van Hierden sr  –    Voorthuizen              9-10 WP 84 SB 84
  3. Wijnand Voskuil         –   Lunteren                     9-10 WP 84 SB 77

Categorie C

  1. Gerrit Roeterdink       –  Laren                                  9-9
  2. Henk Brouwer            –   Lunteren                          9-7 WP 81
  3. Gijs Dekker                    –   Barneveld                        9-7 WP 79

De winnaars van de drie categorieën op rij.

One Reply to “65 jaar damclub D.E.S.”

  1. Het was voor mij weer een leuk weerzien in Lunteren.En een zeer geslaagd sneldamtournooi. Dank voor de uitnodiging deze greep ik met bijde handen aan.Een perfect georganiseerde dag.Veel succes voor alle damvrienden uit Lunteren.Bedankt Fam Heij voor deze schitterende dag.Gr Bert Visbeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *