DES 1 speelt gelijk in Limburg

19 okt

In de strijd tegen degradatie heeft DES opnieuw een punt gepakt. Tegen CEMA de Vaste Zet, een Limburgs team, aangevuld met wat sterke Afrikanen en Belgische toppers werd 10-10 gespeeld. Wellicht had er tegen deze concurrent wat meer ingezeten.

DES begon goed in het stadion van Fortuna Sittard, de drie spelers van de tegenstander met de hoogste rating werden vakkundig op afstand gehouden.  Als eerste was Henk Klarenbeek  klaar tegen Nitsch. De topspelers van beide teams deden elkaar geen pijn. Aldert van Eck speelde een goede partij tegen oud-wereldkampioen bij de dames Kamychleeva. In een klassieke partij had hij het betere van het spel en behaalde een makkelijk gelijkspel. Ook Merkus speelde een uitstekende partij. Hij hield steeds de deur dicht tegen de wereldtopper en meervoudig Afrikaans kampioen Macadou N’Diaye.

De overwinningen werden gescoord tegen de beide andere Afrikanen, toch zeker niet de minste spelers van CEMA. Ronald van de Beek nam een wat wankel ogende aanval tegen Adiatu, de stand werd echter steeds beter en langzaam maar zeker werd de aanval winnend. De wedstrijd tussen teamleider vd Pol en de wisselvallige Sekongo had een krankzinnig verloop. In het middenspel werd Evert door een aanval onder de voet gelopen, maar door een fout van zijn opponent keerden plotseling de kansen. Sekongo vocht zich echter terug en leek op remise af te stevenen. De sluwe ervaren Barnevelder had echter een geniepige winstvariant bedacht die Sekongo te laat onderkende. Ondanks dat hij nog een half uur nadacht, waarin hij vooral baalde, kon de Afrikaan niet anders dan opgeven.

De eerste tegentreffer ontstond op het bord van Cousijnsen. Hij overschatte zijn toch niet slechte positie, ging te ver om te winnen en kreeg de deksel op zijn neus. Na gelijkwaardige remises van Monteba, Kroesbergen en van Hierden (die na een sterke aanval in tijdnood de winst miste) stond het 8-10 en verdedigde Timmer tegen de meervoudig Belgisch kampioen Schalley een macro-eindspel met een schijf minder. Dit duurde en dit duurde maar. Langzaam werd de jonge Lunteraan gesloopt door de sterke en handige Belg. Hoewel er remisemogelijkheden inzaten moest hij na zes uur en 18 minuten de handdoek in de ring gooien en kwam de gelijkmaker toch nog in de boeken.

Hoewel hier natuurlijk stevig van gebaald werd, mag DES toch niet ontevreden zijn met de competitiestart. Na drie rondes, en evenveel punten staan de Lunteranen op een mooie zesde plek, ondanks de laagste gemiddelde rating. Over twee weken is er weer kans op punten wanneer er thuis gespeeld wordt tegen de Zeeuwse mede-degradatiekandidaat PWG s-Gravenpolder.

Zie ook de site van CEMA voor een verslagje.