DES komt te kort tegen Culemborg

16 okt

De competitieleider heeft DES aan het begin van het seizoen een zwaar programma gegeven met drie confrontaties tegen titelfavorieten achter elkaar. Na in de vorige ronde Huisen, was nu DEZ Culemborg de tegenstander. De volgende ronde volgt landskampioen Hijken.

Tegen deze toppers komt DES normaal gesproken tekort, en dat bleek ook nu. Ondanks enkele individuele topprestaties werd een 15-5 nederlaag geleden.

Lange tijd leek DES niet onder te hoeven doen, maar de Lunterse kopmannen konden deze wedstrijd niet voor de benodigde punten zorgen. Henk Klarenbeek dacht met een offer groot voordeel te krijgen, maar zag een combinatie over het hoofd met een directe nederlaag als gevolg. Stijn Overeem speelde een uitstekende partij tegen de sterke Winkel, die niet anders kon dan naar remise afwikkelen.

Harmjan Lammers trof de jeugdige maar sterke Wit-Rus Valjuk, die na een sterke centrumomsingeling een winnende combinatie uit haalde. Zijn vader, invaller Wim Lammers, deed het beter met een zeer degelijke remise tegen John vd Borst. Ronald van de Beek haalde datzelfde resultaat na een spannende partij tegen Bjorn Winkel. De vierde remise kwam op naam van Mark Sanders, die zeer knap de grootmeester Pim Meurs bij kon benen.

Daarna ging het mis. Erwin van Hierden kreeg een spannende maar kansrijke aanval op het bord. De Wit-Russische grootmeester Bulatov rekende echter beter, en trok de winst naar zich toe. Ook Jaap van Hierden had een spannende maar kansrijke stand op het bord. Zijn omsingeling bleek echter niet sterk genoeg om de aanvalsgolven van Dik de Voogd tegen te houden. Topscoorder Arwin Lammers leed zijn eerste nederlaag, doordat Harmsma de verschillende varianten in een spannend standje beter gezien had.

Tot slot boekte Aldert van Eck nog een persoonlijk succesje. Na een sterke partij was hij niet helemaal secuur tegen de tweede Wit Russische grootmeester, Watoetin en kwam een stuk achter. Normaal is dat tegen een grootmeester voldoende voor een kansloze nederlaag. Van Eck speelde echter nog een paar zetten en bleek zowaar een eindspel op het bord te kunnen krijgen wat niet meer te winnen was.