DES overwint ‘grote- voorsprong-niet-winnen-syndroom’

6 apr

Het eerste team in de provinciale competitie heeft weer eens gewonnen. Tegen de rode lantaarndrager Zevenaar werd een nipte overwinning geboekt. Het team keerde met een 9-7  zege en een broodje kebab (voor de helft van het team) huiswaarts.

Net zoals in de vorige wedstrijden kwam DES al snel op een ruime voorsprong. Invaller Wijnand Voskuil liet sterk spel zien. Met een originele partijopzet spon hij een combinatief web, waar zijn tegenstander niet meer uit kon komen. Arjen waagde het om de stand op 4-0 te zetten. De afgelopen wedstrijden kwam DES steeds op een 4-0 voorsprong, waarna het jammerlijk misging. Vooraf was besproken dat een 4-0 voorsprong dus kennelijk voor zoveel druk (of onderschatting) zorgde, dat dit niet meer gewenst was. Toen Arjen echter eenvoudig een stuk won van Cees Groen stond deze stand toch op het scorebord. Aldert onderkende het gevaar en zette de stand op een 6-0. In een goede stand en met tijdsdruk van zijn tegenstander mocht hij een  drie om drie naar dam uithalen en na veel nederlagen weer eens een overwinning boeken.

Toch ging het weer bijna mis. Invaller Henkjan vd Berg had een goede partijopzet, maar toen er voor beide spelers een dam op het bord kwam, verdwenen er steeds meer stukken van Henkjan in het doosje. Bij zijn tegenstander ging dit proces in een veel lager tempo, waardoor Henkjan de handdoek moest werpen. Harmjan Lammers gebruikte maar één hand doordat zijn andere hand constant tegen zijn kaak gedrukt zat, waaruit een verstandskies was getrokken. Hij kwam hierdoor enigszins onder druk tegen de Zevenaarse kopman Spieker, maar wist rustig naar remise te schuiven. Jaap Heij behaalde in een gelijkwaardige klassieke partij hetzelfde resultaat.

Berrian was ondertussen vergeten zijn lange vleugel te ontwikkelen. Dit zorgde voor veel problemen. Tot overmaat van ramp verscheen er ook nog een vijandelijke dam op het bord, waardoor 0 punten het maximale resultaat was. Arno moest daarom een puntje halen om DES van het ‘grote- voorsprong-niet-winnen-syndroom’ af te helpen. Arno ging daar nog eens goed voor zitten, had zijn stropdas afgedaan en slaagde ruimschoots. Hierdoor won DES weer eens in de provinciale competitie en kan het met een goed gevoel de laatste wedstrijd tegen Voorthuizen ingaan.