Damclub DES (Door Eendracht Sterk) Lunteren is op 8 september 1959 opgericht door Jan Crum sr in de Gereformeerde Kerk, in de aanwezigheid van 6 andere dammers. Dit waren Joop Hekkers, Hennie Kelderman, Evert Jansen, Jan Verschuur, Willem Blankenspoor en Wim van Harten. George de Vries was die avond verhinderd. Er werd gelijk met een achttal gespeeld in de tweede klasse.
Damclub DES kreeg een aantal oude damborden en damschijven van DWS uit Ede. Met zo’n klein aantal leden kwam er natuurlijk te weinig geld binnen om nieuw materiaal aan te schaffen. Daarom liepen de bestuursleden Joop Hekkers, Evert Jansen en Jan Crum met een oude kar door het dorp om oud papier op te halen. Dit papier werd bij Cees Spelt opgeslagen. Hij zorgde voor de verkoop en wist steeds een goede prijs te bedingen, soms wel 22 cent per kilo. Zo kwam damclub DES aan het eerste eigen materiaal.
Damclub DES speelde de eerste jaren met een achttal in de tweede klasse van Gelderland. De volgende spelers speelde mee in een vaste opstelling: 1. Jan Crum; 2. Hennie Kelderman; 3. Evert Jansen; 4. Joop Hekkers; 5. Jan Verschuur; 6. Wim van Harten; 7. George de Vries; 8. Willem Blankenspoor.
Er werd de eerste 12 jaar op verschillende locaties gespeeld: de Gerformeerde Kerk, de Bethelkerk, het zaaltje van de Schietvereniging, De Pelikaan, sportpark De Wormshoef, weer in de Bethelkerk en weer naar de Wormshoef.
Het seizoen 1970-1971 werd een bijzonder seizoen voor damclub DES Er werden plannen gesmeed om een grote verloting van 40000 gulden op poten te zetten om een eigen clubgebouw te realiseren en zodoende beter aandacht te kunnen besteden aan de jeugd. Dat jaar werd ook het eerste schooldamtoernooi gehouden, waaraan tien tientallen meededen. Het schooldamkampioenschap werd gehouden in de kantine van het sportpark De Wormshoef.
Met de plannen voor een grote verloting waren we de voetbalclub en De Harmonie uit Ede net een stapje voor. In 1972 werd begonnen met de verkoop van 1000 loten á 40 gulden voor de bouw van een eigen clubgebouw. De loten konden in 8 termijnen van 5 gulden worden betaald. De hoofdprijs was een auto. Er was voor totaal 15000 Gulden aan prijzen Vooral de heren Reijer Zandsteeg, Jaap Veenendaal, Jan Crum en Sjirk Schaafsma hebben vele loten verkocht. Reijer ging zelfs in een cafe in Harskamp de loten verkopen.
Verschillende leden verkochten loten in hun eigen zaak: W. Blankenspoor in zijn sigarenmagazijn, W. v Veldhuizen in zijn kapperszaak en W. v. Harten in zijn slijterij in Ede.
In 1972 werd er door de eigen leden gestart met de bouw van het clubgebouw aan de Bisschopweg. Dit ging niet vanzelf, maar toch werd er in twee jaar tijd een stenen gebouw met een mooie wedstrijdzaal neergezet. In 1973 werd er aan de ene kant van het damgebouw gedamd en aan de andere kant waren de metselaars nog volop aan het werk. Toen het clubgebouw klaar was kreeg het de toepasselijke naam ‘De Schuifeldam’. Reijer Zandsteeg was de bedenker hiervan. Dat jaar speelde DES Lunteren als eerste club in Nederland met een eigen clubgebouw een wedstrijd tegen Doetinchem. (En nog steeds is DES één van de weinige – slechts 4 – damverenigingen met een eigen clubgebouw.)
vlnr: Eerd Goedman, Rick Crum, Wijnand Voskuil, Wim van Galen, Henk Klarenbeek,
Jan Crum jr.,Jaap van Galen, Arjan van Galen, Jan Crum sr., Jaap Heij.
vlnr. Frank Rozenberg, Henk Klarenbeek, Rick Crum, Jaap van Galen.
Het ledenaantal steeg fors toen de damclub een eigen gebouw had. Er waren 20 seniorenleden en 20 jeugdleden. De damprestaties gingen ook omhoog. In 1973 eindigde Jan Crum jr. als derde bij het aspirantenkampioenschap van Nederland. De jaren daarna waren een van de meest succesvolle periode van DES Lunteren tot nog toe. De Beatrixschool werd door training van Jan Crum sr. schooldamkampioen van Nederland en er waren ook Nederlandse kampioenschappen voor de aspiranten- en juniorenviertallen.
Door deze uitstekende resultaten van de sterke jeugdspelers ging het eerste tiental ook steeds beter spelen en werd het in 1985 met een jeugdig tiental kampioen van Gelderland. Dit met een score van 18 punten uit 10 wedstrijden. De promotiewedstrijden werden alle drie gewonnen, zodat DES 1 promoveerde naar de landelijke tweede klasse.
In 1984 werd het 25-jarig jubileum gevierd. In 1990 promoveerde DES naar de landelijke eerste klasse. Hier bleef men 9 seizoenen in spelen, maar promoveerde toen in 1999 naar de hoogste klasse: de landelijke hoofdklasse. Het hoogst haalbare voor een regioteam, waar de spelers geen geld ontvangen. Een prachtige prestatie!
In februari 2005 was er een gevoelig verlies voor de damclub te betreuren. Tijdens een reguliere clubavond werd onze voorzitter Jan Crum sr. onwel en een week later overleed hij in het ziekenhuis. Deze man had 36 jaar de kar getrokken voor dammend Lunteren. De club had én heeft aan Jan Crum heel veel te danken gehad, zoals te zien is bij de bovengenoemde feiten. Op zaterdag 12 februari 2005 heeft de damclub met haar leden afscheid genomen van deze bijzondere clubman. We zullen hem niet vergeten.
Nadat het mogelijk was om teams in te schrijven in de landelijke tweede klasse schreef DES gelijk een tweede tiental in voor de landelijke competities. Het eerste tiental gaat in het seizoen 2010-2011 voor het tweede jaar in successie in de Ereklasse uitkomen, dus in de sterkste damcompetitie ter wereld! Topscorer Henk Klarenbeek is weer terug op het oude nest en hij is op afstand ook de kopman van dit team. Het tweede tiental speelt met een mix van talentvolle jeugd en meer ervaren spelers inmiddels in de Eerste Klasse. In het jaar 2008 werd zelfs een landelijk derde team opgericht. Dit team is speciaal bedoeld om het vele talent ervaring op de laten doen en speelt momenteel in de landelijke Tweede Klasse.
Het ledenaantal bedraagt 35 senioren en 25 jeugdleden. D.E.S is hiermee een van de grotere damverenigingen van Nederland (en wordt ook vaak – niet zonder reden! – een kweekvijver van talenten genoemd). Damclub DES heeft in 2009 haar 50-jarig jubileum gevierd in het eigen clubgebouw aan de Bisschopsweg. En het is nog steeds een vereniging met toekomst, want net als ruim 25 jaar geleden rijgen de jeugdspelers momenteel vele successen aaneen. De Beatrixschool, tegenwoordig De Wegwijzer genoemd, is al twee jaar op rij regerend schooldamkampioen (in 2009 en 2010). Gerlinda Schaafsma en Melanie Voskuil zijn in de periode 2006-2009 beiden tweemaal kampioen van Nederland geworden in de welpencategorie van de meisjes. Arwin Lammers werd kampioen van Nederland bij de pupillen in 2008. En diverse jeugdteams wonnen de nationale titel bij teamwedstrijden (onder meer tweemaal de junioren en ook eenmaal een gemengd team (met o.a. de gebroeders Lammers). Tja, het spreekwoord is van toepassing: wie de jeugd heeft, die heeft de toekomst.