Kerstoploswedstrijd 2010/2011

1 nov

Woord vooraf: dit jaar is de traditionele kerstoploswedstrijd, georganiseerd door de Kring voor Damproblematiek, extra interessant voor leden van damvereniging DES Lunteren. Arjen Timmer is namelijk degene die verantwoordelijk is voor het kwartet op te lossen damcomposities! Het zou dan ook leuk zijn als er veel DES-dammers of andere dammers uit de regio dit jaar meedoen aan deze oploswedstrijd. Nu volgt de officiële introductie van de wedstrijd:
————————————————————————————————-

Dit jaar wordt er een viertal problemen ter oplossing aangeboden van Arjen Timmer. Arjen Timmer kan zich de jongste damproblemist van Nederland noemen (29-01-1988). Op tienjarige leeftijd kwam hij in aanraking met het damspel via Aldert van Eck en het schooldammen in Lunteren. Op de plaatselijke damvereniging DES Lunteren werden de ins en outs van het damspel verder bijgebracht, ook door het volgen van trainingen op de regionale damschool Zuid-West Veluwe. Daar werd hij ook gestimuleerd, door onder meer Johan Krajenbrink, om door te gaan met zijn creatieve creaties waarmee hij de medeleerlingen vele hoofdbrekens bezorgde. Via het Startersconcours van de Kring voor Damproblematiek in 2004 kwam Arjen definitief in aanraking met de damproblematiek. Onder begeleiding van met name Arne van Mourik ontwikkelde hij zich tot partijproblemist. Arjen heeft dus een voorliefde voor partijnatuurlijke composities die de damproblematiek daardoor direct verbindt met het partijspel. Hierdoor zijn zijn composities ook geliefd bij partijspelers. En een partijspeler, dat blijft Arjen ook. Hij speelt momenteel al voor het tweede jaar op rij met zijn eigen vereniging DES Lunteren in de Ereklasse!


Diagram 1: Arjen Timmer                                     Diagram 2: Arjen Timmer

Gepoogd is om in alle composities een ‘partijstructuur’ te verwerken met verschillende soorten ‘problematiekstijlen’. De eerste compositie, 6 schijven tegen 6 schijven, wordt door subtiel spel van actie en tegenactie beslist in het voordeel van wit. Het motiefje eindigt in een zogenaamde tang. In de tweede compositie, van 8 schijven tegen 8 schijven, loopt de zwarte centrumaanval in de messen van de witte omsingeling. Let u op de aanwezige schijnoplossing, die dus de auteursoplossing niet is! In de derde compositie, 9 schijven tegen 9 schijven, heeft zwart zojuist 23-29? gespeeld. Dit lijkt tot winst voor zwart te leiden, maar wit kan verrassend toeslaan! Uiteindelijk blijft er een eindspel op het bord over die eindigt in een blokkade op de trictrac. De vierde compositie bleek na controle een arrangement te zijn van een compositie van de illustere Jan Scheijen (gemaakt in 1964). Wit combineert vernietigend naar winst, waarbij de witte dam alle resterende zwarte schijven van het bord slaat. Veel plezier met oplossen!


Diagram 3: Arjen Timmer                                      Diagram 4: Arjen Timmer

Net als vorig jaar zijn er dit jaar geen geldprijzen te winnen. De te winnen prijzen zijn dit jaar: acht exemplaren van het boek Kleine schuifdwangproblemen van auteur Arie van der Stoep in combinatie met acht jaarabonnementen op De Problemist voor 2011. Oplossingen dienen voor 15 januari 2011 te worden ingezonden naar A. Schokker, Lomondlaan 18, 1060 PL Amsterdam. E-mail: Beschikbaar via het contactformulier (red) Ook als niet alle oplossingen gevonden worden kan men bevindingen insturen en meedingen naar de beschikbaar gestelde prijzen. De Problemist richt zich namelijk niet alleen op de ervaren oplossers, maar ook op beginnende oplossers en problemisten.