AA 5 provinciebestuur

2 feb

Pas las ik een boek over het nut, of liever gezegd het gebrek aan nut van het provinciale bestuur. Ook in de media wordt om de zoveel tijd geroepen dat de provincies afgeschaft moeten worden. Verschillende politieke partijen menen dat ze stemmen kunnen winnen door kort voor de verkiezingen om afschaffen te roepen. Voorlopig heb ik echter nog niet gehoord wie de taken (jawel, die heeft de provincie wel degelijk) overneemt en ga ik nog niet mee met deze populisten die om afschaffing roepen.

De gemiddelde lezer van des-lunteren.nl is echter zeer waarschijnlijk niet op zoek naar een politieke column. Dus snel een bruggetje naar de damwereld. Die is makkelijk gemaakt, de organisatie van de damwereld is vergelijkbaar met het politieke bestuur. Ook hier vormen de provincies het middenbestuur, en staan ze in tussen de KNDB en de clubs. Het enige verschil is dat we een provincie meer hebben in de damwereld. Ik heb geen idee hoe dat komt, daar ben ik eigenlijk wel nieuwsgierig naar.

Maar goed, dat terzijde, nog even terug naar het boekje dat ik las. De schrijfster beargumenteerde dat het takenpakket van de provincie zeer beperkt is. En ook op dit punt lijkt de damwereld volgens mij op de politiek-bestuurlijke wereld. Want wat is de taak van de provincies eigenlijk? Ik heb er geen diepgravend onderzoek naar gedaan, maar verder dan het organiseren van persoonlijke kampioenschappen en de teamwedstrijden kom ik toch echt niet.

Het is me volslagen onduidelijk waarom daar een complete organisatie voor nodig is. De meeste provinciebesturen bestaan uit zes mensen, sommige zelfs uit meer. Maar waarom zijn er een voorzitter, penningmeester, secretaris, wedstrijdleider en jeugdleider nodig als alleen de persoonlijke provinciale kampioenschappen georganiseerd moeten worden. Dit zijn maximaal zes toernooien (vijf verschillende categorieën + sneldammen) waarvan een deel waarschijnlijk opgedoekt wordt omdat voor halve finales van de jeugd een open inschrijving gaat gelden.

De oplettende lezer zal opmerken dat de teamwedstrijden ook nog georganiseerd moeten worden. Dat klopt, maar waarom wordt dat eigenlijk per provincie ingedeeld?  Volgens mij gebeurd dat in een groot deel van de sporten niet. De provinciale competities kunnen volgens mij net zo goed bij de KNDB ondergebracht worden. Er kunnen dat gewoon aan de hand van de spreiding van de clubs verschillende regio’s gedefinieerd worden. Terwijl ik dit typ bedenk ik dat veel mensen het hier vast niet mee eens zullen zijn, omdat ze willen spelen voor het kampioenschap van iets. En kampioen van de provincie is een titel die meer zegt dan kampioen van district 5 van Nederland. Hoewel dit voor mij niet uitmaakt is het een overweging de provinciale structuren te handhaven. Dit doet echter niks af aan het feit dan dit kan onder auspiciën van de KNDB en hier geen compleet provinciaal bestuur voor nodig is.

Het opheffen van de besturen zorgt er tegelijkertijd voor dat veel mensen die zich in willen zetten voor de damwereld niet bezig zijn met het bijhouden van de ledenadministratie (wat de KNDB ook doet), het bijhouden van de provinciale website of het brieven sturen naar alle clubs met de uitnodiging voor een provinciale vergadering, maar met zaken die wel wat opleveren. Als alle provinciale bestuursleden zich nou eens in gingen zetten voor een bloeiende jeugdafdeling bij hun eigen club (veel doen dat daarnaast al, waarvoor hulde), kan de nog steeds schrikbarende daling van het aantal jeugdleden misschien verminderd worden.

AA